Márton napi ünnepség Vértessomlón

2016. november 11., péntek 20:00

Idén huszadik alkalommal rendezték meg a Márton napi ünnepséget Vértessomlón. A hagyományokhoz híven, sok készülődés előzte meg az eseményt. A lámpásokat az óvodapedagógusok készítették a gyerekeknek, de a falu lakóinak is volt lehetőségük az alkotásra.

Az ünnepséget megelőző napok egyik délutánján szülők, nagyszülők és testvérek lámpást készítettek a felvonulásra. A nagycsoportosokat Gergely Anita szülő készítette fel a táncházra, amit nagy örömmel adtak elő a gyerekek, úgy, mint ahogy Szent Márton történetét is. Énekeltek és körjátékot is játszottak. Az előadást tapsviharral köszönték meg a jelenlévők, a gyerekek pedig megvendégelték őket libazsíros kenyérrel és gyümölcsteával. A nap meglepetéseként tűzijátékos liba alakú tortával készültek az intézményben, amit szintén közösen fogyasztottak el.

Somlón egyébként az ünnepi műsort követően minden évben elsétálnak a templomhoz, ahol – mire odaérnek - már ég a tábortűz, azonban idén az idő ezt nem tette lehetővé, ezért az ünnepség végén körbe ültek a gyerekek, és elképzelték, hogy középen lobog a meleg tűz.

1997-ben tartották első műsorukat, először csak szűk, belső körben, de később egyre többen érdeklődtek, és a községben kedvelt lett az esemény. A fény változatlanul a jó cselekedetet szimbolizálta már akkor is, ma pedig már nyitott az esemény, ahol a falu apraja nagyja közösen ünnepel.

Kevesebb