Polgármesterek az elkerülő út mellett

2019. május 10., péntek 06:17

Környével együtt kilenc polgármester és tíz, a Tatabánya-Környe Ipari Parkban működő gazdasági társaságot képviselő ügyvezető, igazgató tett támogatói nyilatkozatot a falu tehermentesítése érdekében indított lakossági kezdeményezéshez.

Több mint hatezren látták el kézjegyükkel március 22-étől április 17-éig azt a petíciót, amely a Komárom-Esztergom megyei Környén évtizedek óta tapasztalható és ezzel a térség életét is sújtó, elviselhetetlen mértékű átmenő forgalomra kívánja felhívni a szaktárca, a politikai élet szereplői, a kormány figyelmét. Az aláírásgyűjtést két környei magánszemély indította el, az íveket április közepén azzal a kéréssel adták át Beke László, Környe polgármestere számára, hogy azokat juttassa el a szaktárcához, másolatban a megye valamennyi országgyűlési képviselőjéhez, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnökének, a Magyar Közút Non Profit Zrt. megyei igazgatójának, s hogy a lakosság is közvetlenül, hitelesen tájékozódhasson a falut elkerülő út megépítésének aktuális helyzetéről, a lehetőségekről.

A 4 700 lelket számláló falu központjába Tatabánya és Tata irányából naponta közel 16,5 ezer személyautó és nehézgépjármű érkezik, Oroszlány felé a vasúti sorompónál napi több mint 8 és fél ezret számoltak. A község átlagos napi forgalma messze meghaladja az M3 autópálya Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakaszáét (12 528).

A Környét elkerülő utak (északi és déli) megépítésére már évtizedekkel ezelőtt születtek tervek, s miután a megvalósítás jó ideje várat magára, 2004-ben már szintén indult lakossági kezdeményezésként aláírásgyűjtés.

Beke László úgy véli, a mostani kezdeményezés során összegyűjtött 2 037 környei, és 4 209 más településről érkező aláírás, valamint azóta Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd, Oroszlány, Tatabánya, Várgesztes, Vértessomló polgármestereinek és az ipari parki társaságok képviselőinek támogatói nyilatkozata jelzi, hogy a közlekedési helyzet immáron elviselhetetlen Környén és valós, igen széleskörű társadalmi igény mutatkozik a mielőbbi orvoslására. A település polgármestere a különböző megbeszéléseken, egyeztetéseken hangsúlyozta: közlekedésszakmai kérdésről van szó, s mivel az elkerülő utak megépítése pár esztendeig még biztosan várat magára, a beruházás megvalósulásáig feltétlenül szükségesnek tartja a településen található közlekedési lámpák összehangolásának felülvizsgálatát, szükség szerinti módosítását, és minden olyan forgalomtechnikai beavatkozást, mely elősegíti a községben a könnyebb, biztonságosabb mindennapi közlekedést az ott élők, az ipari parkokba ingázók és átutazók számára. A megye országgyűlési képviselőivel már megtörtént a kapcsolatfelvétel, jelenleg a szaktárcával folyik az egyeztetés a petíciós ívek és támogatói nyilatkozatok átadásának időpontjáról.

Kevesebb