A színjátszók is bemutatkoztak

2019. június 22., szombat 10:06

A „Vendégségben a múzeumban” című áprilisi kiállításmegnyitón a Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Német Nemzetiségi Dalkör szórakoztatta a jelenlévőket, majd májusban a nemzetiségi iskola diákjai és gyermektánccsoportja adott ízelítőt abból, hogyan őrzik a hagyományokat.

A tatai Kuny Domokos Múzeum programsorozatának harmadik vendége a somlói színjátszókör volt péntek délután a Német Nemzetiségi Múzeumban, ahol Berki Béláné, az együttes megálmodója és vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Mint elmondta, a 2005-ben alakult közösséget az az igény hívta életre, hogy nemzeti ünnepeink méltó megünneplésével gazdagítsák a település kulturális életét. Az azóta eltelt közel másfél évtized során több színvonalas produkciót is színpadra állítottak, pénteken pedig egy 10 évvel ezelőtti bemutató felújítását tekinthették meg a nézők, akik között ott volt Igó István polgármester és Krüpl Etelka nemzetiségi önkormányzati elnök is.

A „Semjenfeldétől Vértessomlóig” című előadás sok száz esztendőt visszautazva az időben mutatta be a település történetét, azt a napot is, amikor 1733-ban papok és hírnökök útján intézett felhívásokat Eszterházy József gróf bajor földön a német ajkú lakossághoz, hogy kiváltságok fejében telepedjenek le az ő birtokán. 

A múzeum októberig látogatható tárlatán egyébként az ősök és rokonok fotói mellett régi tárgyak, berendezések, ruházatok, valamint dokumentumok idézik meg az elmúlt 285 évet.


Kevesebb