Szent István napja a nyugdíjasházban

2019. augusztus 21., szerda 07:19

Hagyományosan a nyugdíjas közösségi házban találkoztak nemzeti ünnepünk délutánján a helyi és várgesztesi nyugdíjas bányászok, akiket Imeli János szakszervezeti elnök köszöntött elsőként.

Mint elmondta, a magyarság egyik legbensőségesebb ünnepét mindig másképpen ünnepelték, attól függően, milyen politikai kurzus volt hatalmon. Az 1848-as szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg az augusztus 20-ai nemzeti ünnepet, hiszen Szent István a független magyar állam szimbóluma volt. Először 1860-ban lehetett ismét megünnepelni ezt a napot.

A két világháború között az ünneplés kiegészült a Szent István-i Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel. Augusztus 20. 1945-ig nemzeti ünnep volt, ezután ezt eltörölték, de egyházi ünnepként még 1947-ig nyilvánosan ünnepelhették.

A kommunista rendszer az ünnep vallási és nemzeti tartalmát nem vállalta, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, inkább tartalmilag változtatott rajta. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését, mint új – szocialista – államalapítást, 1949. augusztus 20-ára időzítették. 1949 és 1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték.

A rendszerváltozással felelevenedtek a régi tradíciók, és 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg, amikor Szent István napját nyilvánították a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé.

Igó István polgármester az ünnep méltatása mellett szólt a településen folyó beruházásokról is, hiszen a fő utcai járdafelújítás mellett készül a Környe-Somló közút, illetve a kerékpárút is, bár utóbbinál problémák merültek fel.

- Mind az önkormányzat képviselő-testülete, mind a nemzetiségi önkormányzat megfelelően végezte munkáját az elmúlt ciklusban, így bátran áll a választók elé – mondta a község vezetője, aki hozzátette: menjenek el szavazni a polgárok, és voksaikkal lelkiismeretük szerint támogassák a jelölteket októberben.

Az ünnepi összejövetelen a hagyományoknak megfelelően köszöntötték a születésnaposokat, akik közül többen betegségük, vagy más elfoglaltságuk mellett nem tudtak jelen lenni. Volt is kiket köszönteni, hiszen a közösségnek 32 50 és 90 év közötti tagját ünnepelték.

A délután további részében megszegték az új kenyeret, majd pedig fehér asztalnál, ízletes pincepörkölt mellett idézték fel a közös emlékeket a bányásznyugdíjasok.

Kevesebb