Negyedszer a múzeumban

2019. szeptember 14., szombat 10:16

Áprilisban nyílt a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban az a tárlat, amelynek keretében Vértessomló mutatkozott be nemcsak a kiállítótérben, hanem hagyományaikat is felvonultatták a vizek városában.

A „Vendégségben a múzeumban” című programsorozatot megnyitó gondolatok után a Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Német Nemzetiségi Dalkör szórakoztatta a jelenlévőket, majd májusban a nemzetiségi iskola diákjai és gyermektánccsoportja adott ízelítőt abból, hogyan őrzik a hagyományokat Somlón.

Júniusban Berki Béláné irodalmi együttese a „Semjenfeldétől Vértessomlóig” című darab előadásával mutatta be a település történetét, azt a napot is, amikor 1733-ban papok és hírnökök útján intézett felhívásokat Eszterházy József gróf bajor földön a német ajkú lakossághoz, hogy kiváltságok fejében telepedjenek le az ő birtokán.

A rendezvénysorozatot pénteken zárták a hagyományőrzők, amikor is valódi, autentikus sváb lagziba tehettek időutazást a múzeumba érkező nézők, akik között ott volt Igó István polgármester, valamint Krüpl Etelka nemzetiségi önkormányzati elnök is. És mint az ilyenkor illendő, történt mindez ételkóstoló és süteménybemutató kíséretében, igazolva a tárlatot áprilisban megnyitó Pfiszterer Zsuzsanna gondolatait: őseinknek sikerült megőrizniük nyelvjárásukat, gyönyörű népviseletüket, illetve számos népszokásukat. Az utódok csak szeretettel, tisztelettel gondolhatnak rájuk. A régi tárgyak, berendezések, ruházatok, dokumentumok visszarepítenek a régmúltba, s a mi feladatunk, hogy meséljünk ezekről gyerekeinknek, unokáinknak.

A zsúfolásig megtelt múzeumudvaron szinte az egész falu ott volt, a fellépő csoportok pedig már-már a valódi lagzi hangulatát idézték meg, amit a produkciót nem egyszer megszakító hangos ováció is visszaigazolt.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb