Vér és szerelem

2019. október 23., szerda 18:43

Jövőre lesz 15 esztendeje, hogy valamennyi vértessomlói nemzeti ünnepen helyi fiatalok, felnőttek lépnek színre a Berky Béláné által összeállított dramaturgia alapján készített darabokkal.

A színjátszóktól az évek során már többen elköszöntek, de rendre érkeznek a fiatalok, akik viszik tovább a stafétát, a keddi, az 1956-os hősök előtt tisztelgő műsorukban pedig második alkalommal tértek vissza felnőtté érett férfiak, édesapák, akik a gyerekekkel együtt méltán érdemelték ki ismét a közönség kicsorduló könnyeit, álló vastapsát.

Legyen iránytű, vagy akár imádság a ma élő ember számára az 56-os forradalom szellemisége: bízz magadban, legyen bátorságod legyőzni a félelmet, hogy emelt fővel és egyenes gerinccel tudj emberhez méltón élni. Mert ez minden embernek kijár! – hangzott el az ünnepi műsor előtt a Művelődési Házban Berky Zsuzsától, aki kiemelte: nagy felelősség hárul ránk, mindnyájunkra, megőrizni és továbbadni 1956 emlékét, józansággal és higgadtsággal óvni a mát, hogy soha ne ismétlődjön meg ’56 Magyarországon. Soha ne forduljon elő, hogy a barikád mindkét oldalán magyar ember harcol egymás ellen.

Ez, a magyarok egymás ellen fordulása elevenedett meg a színjátszók „Vér és szerelem” című műsorában, amely egy határ menti településen történtekkel mutatta be a rettegett 50-es évek terrorját: a rendszeres összetűzéseket a helyi ávósok, és a fiatal kitelepítettek között, a helyi pap vívódásait, aki hitét követve próbálja elejét venni a konfliktusoknak, de hiába. Hite sem tudja megszüntetni a terrort és a félelmet. A traumát a forradalom leverése után képtelen feldolgozni, lelkiismeretével vívódva, valódi felelősségével szembenézve meséli el a két fiatal történetét: a helyi ávós parancsnok lánya és az ellentétes oldalon álló „suhanc” között kibontakozó szerelmet, s a napot, amikor ártatlanul mindketten áldozatául esnek az eseményeknek…

Az előadás képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb