Jön az influenzaszezon

2019. október 28., hétfő 19:40

Az influenzaszezon a téli hónapokra esik, a hideg, nedves levegőn ugyanis a kórokozók jól érzik magukat, hatékonyan terjednek, miközben az alacsony hőmérséklet rontja a nyálkahártyák teljesítményét.

A megbetegedések megelőzéséért viszont az őszi időszakban lehet és kell tenni. November-decemberben már megemelkedik a vírus által okozott megbetegedések száma, a járvány pedig általában januárban kezdődik. Ez egy olyan népegészségügyi probléma, amely minden évben visszatérő, jól ismert és fel tudunk rá készülni.

Az oltóanyagok október közepétől rendelkezésre állnak megyénkben, a háziorvosoknál már kérhetők. Térítésmentesen azok körében érhetők el, akik betegségük, vagy foglalkozásuk miatt a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ilyen például a krónikus légzőszervi, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a várandósok és a hatvan év felettiek, továbbá ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi és szociális intézmények dolgozói.

Megbetegedés esetén a háziorvoshoz kell fordulni, a betegség és lábadozás ideje alatt maradjanak otthonukban a fertőzöttek, illetve sok gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani, ezzel is támogatva immunrendszerünket a védekezésben. A legbiztosabb mód, ha az influenzaszezon előtt beadatjuk a védőoltást.

-Kormányhivatal-

Kevesebb