Karácsonyra hangolódás

2019. December 2., Monday 10:35

Hagyományosan a Német Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola kórusa nyitotta meg advent első vasárnapján Somló ünnepi eseményét, amelyre immár 17. alkalommal került sor a kápolna mellett felállított betlehemes háznál.

Igó István idézte fel a rendezvény kezdeteit, amikor Krüpl Attila ötletét felkarolva az akkori faluvezető, Hartdégen József megrendelte M. Nagy József fafaragó művésztől a szoborcsoportot. - Időközben sok Betlehem készült számos településen, én úgy gondolom a legszebb azonban, minden elfogultság nélkül ez itt mögöttem, a vértessomlói. Legyünk büszkék és hálásak a megálmodókra és a megvalósítókra – mondta a polgármester.

- Ahogy közeledik az áldott ünnep összetéveszthetetlen varázsával, úgy lesz egyre hidegebb az időjárás, mintha csak azért csattogtatná fogait a tél, hogy annál inkább felfedezzük, hogy a lelkünkben levő szeretet, nem kívülről származik, hanem annak elolthatatlan lángjából. Mert érezzük, hogy a varázs, az a hamisítatlan karácsonyi hangulat, mely édes hívogatóan integet felénk, nem származhat csak a rideg számítások és a hideg anyagiasság emberétől. Vallási meggyőződéstől függetlenül mindenki készül karácsony ünnepére. Advent van és ehhez az időszakhoz hozzá tartozik, lelkünk, kapcsolataink rendezése. Kiváló alkalom a félreértések, a megbántások tisztázására. Mivel a szeretet nagylelkű, ezért megbocsájt mindent, mindenkinek! A megbocsájtás nemcsak embertársainkra vonatkozik, hanem saját magunkra is. Elfogadni és szeretni magunkat, hibáinkkal, gyengeségeinkkel együtt – fogalmazott a község elöljárója.

A Szent Családot szimbolizáló betlehemes installációt Visnyei László káplán áldotta meg, az eseményt pedig a Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a község színjátszóinak előadása tette emlékezetesebbé, akik Andersen egyik legszebb meséjének, A kis gyufaárus lány történetének feldolgozásával loptak melengető perceket a közönség szívébe.

Mint minden évben, idén is szeretetvendégséggel zárult advent első vasárnapjának programja Vértessomlón.

Kevesebb