Ne menjen orvoshoz, telefonáljon!

2020. február 27., csütörtök 13:14

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott operatív törzs ülését követően hangsúlyozta: Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget. Ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét - tette hozzá.

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján, illetve az egeszseg.hu-n tájékoztatás olvasható arról, hogy mi a teendő fertőzésgyanú esetén. Dinamikusan, napról napra, vagy akár óráról változó járványról van szó, amely immár hazánkhoz közel is felütötte a fejét, így indokolt a hazai protokollok folyamatos frissítése, különösen a megbetegedés definícióját illetően, pontosítva, mi számít gyanús, valószínűsített, illetve igazolt esetnek. Gyanús az a személy, akinek 38 fok feletti a láza, és 14 napon belül szoros kapcsolatban állt valószínűsített vagy igazolt koronavírussal fertőzött személlyel, illetve olyan területen járt, ahol a közösségi terjedés lehetősége adott.

Ne menjen a háziorvosához, hanem telefonon keresse az a beteg, aki járvánnyal sújtott területen járt, és lázat, vagy a fertőzés más jeleit tapasztalja magán; az orvos a lakásán fogja megvizsgálni, és dönt a további teendőkről – mondta a tisztifőorvos. Kérdésre válaszolva hozzátette azt is, a koronavírus kimutatására nem áll rendelkezésre gyorsteszt, pontos diagnózist néhány óra alatt tudnak készíteni.

Szájmaszk viselése az NNK ajánlása szerint egészséges személyeknek felesleges, az annak javallott, aki beteg. Speciális maszkra, amely a kórokozókat is kiszűri – ezt néhány óránként cserélni kell, és meglehetősen drága –, csak az egészségügyi ellátóknak van szükségük – szögezte le az NNK vezetője.

Nemzeti Népegészségügyi Központ: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

www.egeszseg.hu

Kevesebb