Mozgalmas év a vértessomlói tűzoltók mögött

2017. február 18., szombat 19:53

Mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, akiknek a 2016-os esztendőben szinte minden hónapban akadt tennivalójuk – a többi között ez állapítható meg az egyesület péntek esti közgyűlésén elhangzottak alapján, melyen vendégként részt vett többek mellett Komlós Tamás őrnagy, a tatabányai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokhelyettese, Igó István polgármester, Ágoston Gábor, a Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Claude Buchmann, a francia partner, Flaxland település tűzoltóparancsnoka.

Hartdégen Tibor parancsnok értékelte elsőként a tavalyi évet, aki feladataikról szólva kiemelte: prioritást élvez a község tűzvédelme, de számtalan más esetben is segítségére siettek a helyi és környékbeli lakosságnak.

A bevetések között volt árokba csúszott kisbusz műszaki mentése, területbiztosítás, égő szalmabálák felügyelete, fagallyazás, és természetesen a folyamatos önképzés, gyakorlás, hiszen országos szinten az élbolyba tartoznak a somlói önkéntesek, amit versenyeredményeik igazolnak.

Ifjúsági fiúcsapatuk a szombathelyi országos versenyt megnyerve kvalifikálták magukat a 2017-es ausztriai tűzoltóolimpiára. Felnőtt férfi-női együtteseik a Kapocs Kupán első és harmadik helyet szereztek, és bronzminősítéssel tértek haza szeptemberben Ausztriából.

Elismertségüket erősíti, hogy Schäffer László egyesületi elnök részt vesz a megyei és országos szervezetek munkájában, versenybíróként külföldre is rendszeres meghívást kap, nem utolsó sorban pedig ellátja a Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöki feladatait.

Társadalmi, közösségépítő programjaik között részt vettek a pilisszentiványi és a tárkányi tűzoltónapon, valamint az oroszlányi tűzoltó megemlékezésen.

Nagy előrelépést jelentett életükben, hogy Franciaországból adományként jutottak hozzá egy tartályos gépjármű fecskendőhöz, amelynek hazaszállítását és honosítását az önkormányzat finanszírozta.

A magas színvonalú munka megköveteli a felszerelés folyamatos fejlesztését. 2016-ban közel egymillió forintért tudtak rádiót, ruházatot, tömlőket és szerszámokat beszerezni.

A közgyűlésen Schäffer László elnök szólt az idei tervekről, melyek között kiemelten szerepel a szertárbővítés, és a működés további zavartalan biztosítása. Versenynaptárukban fontos dátum a július 9-16. között időszak. Ekkor rendezik meg az ausztriai Villach-ban a 16. Nemzetközi Tűzoltóversenyt, illetve a 21. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Találkozót. Az ezen való részvétel előtt még vannak akadályok, megszüntetésük érdekében már lobbiznak a szervezet vezetői. A külföldi fellépés mellett több hazai verseny és találkozó is vár a somlói lánglovagokra.

Igó István az egyesület közösségi munkáját emelte ki hozzászólásában: folyamatos fejlődés jellemzi tűzoltóinkat, és ez megnyugtató a község lakói számára. Nincs olyan rendezvény, program, amelynek biztosításában, előkészítésében, lebonyolításában ne vennének részt, ezért is támogatja anyagilag az egyesületet az önkormányzat.

- Legyen szó a falu díszkivilágításának szereléséről, a falunap lebonyolításáról, a szüreti felvonulás segítéséről, az adventi ünnepkör előkészítéséről, a népszerű tojásgurító karbantartásáról, mindig számíthatunk a csapat tagjaira – fogalmazott a polgármester.

Kevesebb