Egymásra épülő projektek Vértessomlón

2020. június 13., szombat 13:52

Majdnem 29 millió forint értékű támogatás érkezett Vértessomlóra az elmúlt időszakban a Magyar Falu Program három keretének köszönhetően: a település a közterületei karbantartásához szükséges eszközök vásárlására 5,5, az óvoda udvar fejlesztésére 5, az orvosi rendelő felújítására 18,2 millió forintot fordíthatott 100%-os támogatási intenzitással.

A projekteket a legnagyobb összegből megújult orvosi rendelő előtt zárták le június 12-én ünnepélyes keretek között. Az eseményen – többek között – részt vett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Kancz Csaba megyei kormánymegbízott, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke, Szennay István egykori és Auer Zsolt jelenlegi jegyző, valamint Hidas János háziorvos, aki már 40 éve szolgálja a falut és tesz meg mindent az ott élők egészségéért.

A rendelőnél a gépészeti rendszer várt megújulásra, a legmodernebb jelenlegi technikai lehetőségeket aknáztuk ki. Megújuló energiaforrásként napelemet kapott az épület, a napelemmel termelt árammal működik a hőszivattyú, amely a fűtést biztosítja gazdaságosan mínusz 5 fokig, annál hidegebb esetben egy új kondenzációs gázkazán veszi át automatikusan a „szerepet”. A munkálatokat vértessomlói vállalkozók végezték. – hangzott el a vendégek köszöntése után Igó István polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy mivel enyhe volt a tél, a falu energetikailag megújult intézményeiben egyáltalán nem volt szükség gáz használatára.

A rendelőintézeti pályázat alfejezeteként a védőnő munkáját kisebb értékű eszközbeszerzéssel segítették, egy másik alprogramnak köszönhetően pedig 5,5 millió forint értékben vásároltak a parkok, közterületek karbantartásához fűnyíró kistraktort, fűkaszákat és láncfűrészt. 5 forint híján 5 millió értékű várat, mászókát, csúszdát, pörgőzsámolyt is tartalmazó komplex játékkal gazdagodott az óvoda udvara, a játszóeszközt épp az átadási ünnepség napján telepítették, hiszen mivel hamarosan kezdődik a bölcsőde építése, ezért a felállítása előtt pontosan fel kellett mérniük a leendő épület elhelyezkedését. Az óvoda egyébként jelenleg 53 apróságról gondoskodik, a következő tanévtől 55-ről, tehát maximális kihasználtsággal működik az intézmény.

Szeretek Somlóra jönni, szeretek itt lenni, hiszen ez mindig közös ünnepet jelent: nekem a munkám eredményét, s hogy láthatom a fejlődés örömét a lakosság szemében. Kezdte gondolatait Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, aki kiemelte: a falu büszke lehet arra, hogy mindig van kész ötlete, javaslata, tudja, hová akar eljutni, ütemesen, egymásra épülő projekteken keresztül tudja megfogalmazni a település fejlesztését. És ez nagyon fontos, hiszen így lehet jól segíteni, és megtalálni a forrást. Sok kicsi sokra megy elven, tudatos fejlesztés elvén tervezik a település jövőjét, és ilyen fejlesztési ritmushoz könnyű megtalálni a támogatási forrást. És Vértessomlóra azért is öröm támogatást hozni, mert itt 1 forintból 2 forintnyi értéket teremtenek – fogalmazott, s zárásul azt kívánta, hogy tudja folytatni a falu ezt a töretlen utat, amihez a tőle várható további segítségnyújtást így érzékeltette: nyugodtan „bombázzanak” hasonló jó elképzelések mentén megfogalmazott pályázatokkal.

Kancz Csaba kormánymegbízott is a gratulációját és örömét fejezte ki, ez utóbbit hangsúlyosan azért, mert – mint korábban elhangzott – helyi vállalkozások dolgoztak a beruházáson. Ez mindig nagyon fontos, hogy legyenek olyan vállalkozók, akik segíteni tudnak, gazdaságilag meg tudnak erősödni, és Vértessomlónak ez is az egyik titka, hogy vannak olyan sikeres vállalkozások, akik munkát tudnak adni az itt élő embereknek és segíteni tudják a települést – hangsúlyozta.

A nemzeti színű szalag átvágása előtt az is kiderült, hogy a fejlesztés útja valóban folytatódik, hiszen nem csupán a Magyar Falu Program pályázati forrásai kapcsán folyt a munka a járvány sújtotta időszakban is. A közeljövőben a Művelődési Ház is hasonló ünnepség helyszíne lesz, az intézmény a Vidékfejlesztési Program támogatásával újult meg, később pedig újabb jelentős beruházás kezdődhet meg Vértessomlón a bölcsőde alapkőletételével.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb