Kóstolja meg Magyarország Tortáját

2020. augusztus 18., kedd 05:52

A cukrász szakma immáron tizennegyedik alkalommal tiszteleg hazai ízekkel nemzeti ünnepünk előtt. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete „Magyarország Tortája” pályázatának idei nyertese Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával. A finomságok augusztus 19-étől a megye 11 cukrászdájában, Ácson, Esztergomban, Kesztölcön, Komáromban, Tatán, Tatabányán, Vértessomlón és Vértesszőlősön ízlelhetők meg, de később lehet, hogy több helyszínen is.

A járvány ugyanis a cukrász szakma életét is alaposan felbolygatta. Míg a korábbi években a Magyarország Tortáját a kínálatukra tűző cukrászdák augusztus elejétől a desszertre, annak minél tökéletesebb elkészítésére fókuszáltak, a tavasszal, nyár elején elmaradó lakodalmak mostanában váltak aktuálissá, így az édességek mesterei meglehetősen leterheltek. Ezért például Komárom-Esztergom megyében is több cukrászda jelezte: kicsit később tudja csak elkészíteni az ország tortáját – mondta el a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének régiós vezetője. Az aranykoszorús mestercukrász nem titkolta: maga is augusztus 17-ére készítette el az első, úgynevezett „prototípust”, amely – a többi között – a különböző rétegek „pihentetése”, a csokoládé szilárdulása miatt igazából majdnem három napig tartott.

A „CURIOSITAS” – latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a tortára, hiszen izgalmas, újszerű íz kombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.

Jezsóné Rieder Krisztina tavaly a „Boldogasszony csipkéje” torta kapcsán úgy fogalmazott, hogy meg kell tanulni dolgozni az új alapanyagokkal, technológiával, de „így fejlődik a cukrász”. Krisztina a kezdetektől, tehát már 14. alkalommal készíti el az ország tortáját, és úgy érzi, hogy az évről-évre elsajátított új technikák, alapanyag használat mára valóban meghozta a gyümölcsét: bár a mandulás piskótából, birs zseléből, ropogós rétegből, narancsos mandula mousse-ból álló CURIOSITAS egyáltalán nem nevezhető hétköznapi összetevőket tartalmazó, és könnyen elkészíthető tortának, számára a korábbiaknál egyszerűbbnek bizonyult.

A finomságok receptjei a minőség megőrzése érdekében ezúttal is az év végétől lesznek elérhetők a nagyközönség számára, de a régióvezető idén sem tartja valószínűnek, hogy bárki is elkészítené otthon, s nem csupán a felkészültség, technológia, hanem az egyes, igen magas áron beszerezhető különleges alapanyagok okán is.

A „CURIOSITAS – Kíváncsiság”Ácson a Piskóta, Esztergom-Kertvárosban a Kovács, Kesztölcön az Erika, Komáromban a Jánoska és Molnár, Tatán a Barta és Petre, Tatabányán a Roberto és Stop, Vértessomlón a Krisztina, Vértesszőlősön a Jenei Cukrászdában ízlelhető meg augusztus 19-étől.

Kevesebb