25 éves a Vértessomlói Polgárőr Egyesület

2020. szeptember 20., vasárnap 18:12

Külföldi munkavégzés, egészségügyi okok és egyéb elfoglaltságok miatt több tag és vendég is távolmaradt a Vértessomlói Polgárőr Egyesület szeptember 19-ei eseményéről, melyen a szervezet 25 évvel ezelőtti megalakulását ünnepelték.

Hartdégen József egykori polgármester is levélben fejezte ki gratulációját a 25 év teljesítményéhez, a kitartáshoz és lelkesedéshez, mellyel a lakosság javára és megelégedésére látták el a polgárőri feladatokat.

Negyedszázada tíz elszánt ember döntött úgy Vértessomlón, hogy elég a bűnözőkből, s bár a hivatalos bírósági bejegyzés csak 1998-ban született meg, ők addig is járőröztek éjjel-nappal, erősítették a község és környéke közbiztonságát – idézte fel a kezdeteket Oleárnik Roland, hozzátéve, hogy eleinte bizalmatlanságot tapasztaltak a lakosság részéről, mert sokan azt gondolták, hogy a polgárőrök a múlt rendszer hagyatéka „új köntösbe bújtatva.

A sikeres tevékenységüknek, a számos elfogásnak köszönhetően ma már a vértessomlóiak jelentős része ismeri és elismeri a munkájukat, jelzik feléjük, ha gyanúsat tapasztalnak, ha idegen „kereskedő” érkezik a faluba. A számos elfogás között olyan is előfordult, hogy egy, már régóta keresett csaló akadt a horgukra, de a tolvajok kézre kerítése mellett bőven volt tennivalójuk a katasztrófa elhárításoknál, árvízi védekezéseknél, a 2013-as hóhelyzetnél, a falu és Környe jelentős rendezvényeinél is. Bár az idei évet a járvány alaposan átírta az élet minden területén, a somlói polgárőrök nem tétlenkedhettek, hiszen a gyógyszerszállításban, karantén és járványügyi, zárlati szabályok ellenőrzésében vártak rájuk feladatok nemcsak a faluban, de más településeken is.

Matajsz József polgármesterként bábáskodott a szervezett létrejöttekor, ő a 20-22 évvel ezelőtti sorozatos éjszakai alumíniumlopásokat idézte fel, és a polgárőrök sikerét, majd így fogalmazott: szolgáljatok tovább, mint eddig! Szükség van rátok!

Igó István polgármester a képviselő-testületek és a falu egésze nevében fejezte ki köszönetét, kiemelve a munkájuk sokrétűségét, s hogy számos területen számíthatnak a segítségükre. Példaként említette a víruskészültséget, amely más típusú feladatellátást kívánt az egyesülettől, de maximálisan teljesítették. Nagy biztonságot jelent ez a számunkra és olyan értékes kiegészítést, ami nélkül a rendezvényeink, a település rendjét, az állampolgárok biztonságát nem tudnánk így szavatolni a faluban. A jövőben is számítunk rátok, és a továbbiakban is igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten segíteni! – fogalmazott.

Nagy Aladár, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség titkára a szervezet és az elnök tevékenységének méltatását követően az utánpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen – mint mondta – azt tapasztalja, hogy az 50-60 feletti korosztály van jelen a polgárőrségnél, ez pedig országosan égető probléma. A fiatalokat nem igazán lehet megszólítani, nem érzik át annak a felelősségét, hogy a saját lakókörnyezetükben nekik kell tenni a közbiztonság megvédése érdekében, mert sajnos a rendőri létszám egyre kevesebb, és a rendőri szervek a feladatok bűnüldözési részét látják el, a megelőzésre kevesebb idejük jut, ezért tehát fiatalítani, fiatalítani, fiatalítani! – hangsúlyozta a titkár.

Bartis Gábor Környe, mellette jelenleg Vértessomló és Várgesztes körzeti megbízottja, a szomszédos falu köszönetét is tolmácsolta, hiszen nagyon sok rendkívüli helyzet volt, amikor szükségszerűen közösen láttak el szolgálatot. Emlékszem árvízre, amikor mellettem vértessomlói polgárőr rakta a zsákot, de visszagondolhatunk a hóhelyzetre, a földrengésre. Rengeteget köszönhetünk mi, környeiek is nektek, hiszen a környei egyesület megalakulásáig sokat dolgoztunk együtt, és őket is tanácsokkal láttátok el a szervezet létrejöttekkor – hangzott el a körzeti megbízottól.

Az esemény részeként Oleárnik Roland a jubileum alkalmából Emléklappal mondott köszönetet Beck Attila, a Császári Polgárőr Egyesület elnöke, Igó István polgármester, Matajsz József és Hartdégen József egykori polgármesterek, Magócs József nyugalmazott körzeti rendőr, Bartis Gábor körzeti rendőr, Erl Attila és Nedermann Csaba volt körzeti megbízottak, Berényi Tibor volt Mezőőr részére.

Öt éves szolgálatáért részesült elismerésben Horváth Tamara Mónika és Karancsi Norbert, tíz éve tagja a szervezetnek Bródy János és Právitz Iván, húsz éve Oleárnikné Sikvölgyi Gertrúd, és a kezdetektől Baranyai Csaba, Linczmayer István, Oleárnik Roland.

A járványhelyzetben tanúsított rendkívüli helytállásért érdemérem elismerést vehetett át Baranyai Csaba, Oleárnikné Sikvölgyi Gertrúd és Právitz Iván, aki három hónapig minden egyes nap látott el feladatot.

Polgárőrségért érdemérem elismerésben részesült Marótiné dr. Beszteri Piroska, aki a megalakuláskor nyújtott jogi segítséget, Krüpl Etelka, a Német Nemzetségi Önkormányzat elnöke, Linczmayer István és Oleárnik Roland. Az érdemérmet az elnök részére a helyettes távollétében Linczmayer István ezekkel a gondolatokkal nyújtotta át: te nem a mozgatója, hanem a hajtóereje vagy az egyesületnek, és ha te nem vagy, mi most nem lennénk itt így!

Az esemény képeit a GALÉRIÁBAN tekintheti meg!

Kevesebb