Nagy segítség kistelepüléseknek

2021. április 30., péntek 16:22

Nyolc év alatt majdnem 650 millió forint értékben érkezett különböző pályázati forrásokból támogatás Vértessomlóra, segítve a falu fejlesztéseit, beszerzéseit, a nemzetiségi önkormányzat, civil szervezetek, művészeti csoportok működését, terveinek megvalósítását – ez derült ki Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő április 29-ei látogatásakor, amikor a helyi polgárőr és tűzoltó egyesület legújabb eszközbeszerzései mellett a folyamatban lévő projektekről is tájékozódott.

A tűzoltók akkumulátoros, hidraulikus feszítő-vágó berendezést vásárolhattak 2,7 millió forint értékben, melyhez a Magyar Falu Program keretéből 2 millió forintot nyertek el. A berendezés megtekintésekor elhangzott, hogy lehetőleg soha, vagy nagyon-nagyon ritkán kerüljön sor a használatára, de, mint Schäffer László egyesületi elnök elmondta, a Környebánya felől bevezető út a felújítást követően „igen meggyorsult”, és sajnos a balesetek száma is megszaporodott, ezért – ha úgy adódik – nagyon-nagy hasznát veszik majd.

A polgárőrök szintén az MFP másfélmilliós támogatásából vásárolhattak három robogót, amelyre nagy szükség volt, hiszen eddig egyetlen, Oleárnik Roland elnök saját tulajdonú autójával rendelkeztek, a robogók tehát jelentősen növelik a mobilitásukat, a gyors reagálás lehetőségét. A beszélgetés során a képviselő a további tervekről is tájékozódott, s kiderült, hogy a tűzoltók a rendszeres versenyzés miatt egy kisbuszra vágynak, aminek a megvásárlása szintén pályázati támogatással egyáltalán nem lehetetlen. A Magyar Falu Program nagy segítség kistelepüléseknek – fogalmazott a képviselő, és azt is elmondta, hogy hamarosan egy igen jó hírrel érkezik vissza Vértessomlóra, de részleteket nem árult el. Ezt követően tekintették át Igó István polgármesterrel a közelmúlt projektjeit és a jelenleg is tartó munkálatokat, hiszen például a Vértessomló Közművelődéséért Egyesület a Vértes-Gerecse.

Vidékfejlesztési Közösség felhívásán szerepelt sikerrel, és 2,2 milliós támogatással majdnem 3 millió forint értékben vásárolhattak 4 db kőrisfából készült kültéri, háttámlás, asztal-pad együttest, rendezvények lebonyolításához szükséges hangosító, technikai eszközöket, és a falut bemutató kiadványt készíthettek. A Zrínyi M., Dózsa Gy., Herengel köz egy-egy szakaszának felújítása, padkarendezése is lezárult, az önkormányzat a fejlesztéshez majdnem 16 millió forintot nyert el.

A településvezető és az országgyűlési képviselő ellátogatott az épülő bölcsődébe is, amely 100%-os finanszírozású, 113 millió forintos vissza nem térítendő TOP-os támogatásból épül a Német Nemzetiségi Óvoda udvarán több mint 200 négyzetméter alapterületen. A munkálatok igen jól haladnak, így a falu legújabb intézménye várhatóan szeptemberben megnyithatja kapuit az apróságok előtt.

Kevesebb