Vértessomlóról nyolcan fogalmazták meg véleményüket

2021. június 5., szombat 21:03

Környéről a legtöbb, de mellette Vértessomlóról és Kecskédről is érkezett a megadott június 4-ei határidőig magánszemélyektől írásos véleménynyilvánítás, mellyel a Környei Agráripari Zrt. Irtáspusztai telephelyén tervezett állatlétszám emelés ellen emelik fel szavukat.

Mint arról korábban is olvashattak, Irtáspusztán az éves hízókibocsátás átlagosan majdnem 200 ezer darabra növekedne. A társaság tavaly benyújtott engedélyeztetési eljárásában Környe jegyzője jelentős környezeti terhelésre hivatkozva megtagadta a szakhatósági hozzájárulás kiadását, valamint az önkormányzat is kifejtette aggályát ügyfélként a telep ilyen mérvű fejlesztése kapcsán. Az érvek között szerepelt például az irtáspusztai lakóházak közelsége, a keletkezendő hígtrágya mennyisége, és a környei tóba torkolló Irtáspusztai vízfolyás közelsége.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya környezeti hatásvizsgálatot indított, melynek része a június 4-ére elrendelt, személyes megjelenés nélküli közmeghallgatás is, az osztály tájékoztatása szerint a határozathozatal során az e-mailben beérkezett lakossági véleményeket, kérdéseket is figyelembe veszik.

A gazdasági érdekeket ebben az esetben felülírja a lakók és a környezet érdeke, ezért hangsúlyosan kijelentem, hogy nem értek egyet a bővítéssel – summázott az egyik levél írója.

A környei önkormányzat ügyfélként kifejtett álláspontja mellett tehát az e-mailben beérkezett több mint félszáz lakossági véleményt is figyelembe veszi a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a határozathozatalkor, melynek tartalmáról – annak megszületését követően – természetesen tájékoztató készül.

Kevesebb