Hőség és zivatarok

2021. július 14., szerda 06:13

A napokig tartó hőség és a zivataros időjárás mindenki szervezetét – egyénenként eltérő mértékben – megterheli.

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek.

A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet, a reflexek tompulnak.

Az évszak másik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, szintén kiemelten fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé. Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, akkor csak kipihent állapotban vezessenek, álljanak meg gyakrabban pihenni, felfrissülni. Nyújtóztassák ki végtagjaikat, a testmozgás bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Amennyiben a járművük napon parkol, indulás előtt szellőztessék át. Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, a gépkocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!

Legyenek türelmesek, vezessenek a szokottnál lassabban, körültekintőbben, tartsanak nagyobb követési távolságot – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

KEM-RFK

Kevesebb