Zarándoklat a Mária kegyhelyhez

2021. július 26., hétfő 09:03

Harangszóval üdvözölték vasárnap délután a Vértessomlóról, Oroszlányból, Környéről, Tarjánból és még több településről érkező zarándokokat a gesztesi templomnál.

Innen indult a menet a várrét felé vezető út mentén megbújó Mária kegyhelyhez, aminek eredetéről a helyiek sem sokat tudnak. Az biztos, hogy azt jóval a második világháború előtt építették a meredek domboldalon lévő kis sziklabarlangban, ahová 1921-ben fehérlovas szekér vitte fel Szűz Mária szobrát. Vasárnaponként a litániát követően odajártak a falu lakói elmélkedni egészen az ötvenes évekig, amikor is ismeretlenek feldúlták a területet.

Hartdégen Ignác 2002-ben határozta el, hogy helyrehozza a rombolás nyomait, s a kegyhelyen a Lurdes-i Szent Bernadett szobrát helyezte el, és földbevájta azt a 116 lépcsőt, melyek a barlanghoz vezetnek. Azóta a várgesztesieknek köszönhetően mindig gondozott, rendezett terület várja a zarándokokat, turistákat, s a helyrehozatal emlékére minden év júliusában ide zarándokol a falu hívő közössége.

A kegyhelynél Visnyei László plébános mondott hálaadó imát, aki szólt arról is, hogy nevezetes alkalomból érkeztek Szűz Mária kegyhelyéhez. - Öröm a szívnek, hogy el tudtunk ide jönni imádkozni. Ezt az örömöt visszük haza, közvetítjük az embereknek a Szűz Anya örömét, azt az örömöt, hogy jó volt együtt imádkozni, közösen énekelni – fogalmazott.

A közös elmélkedést a település német kultúregyesületének dalköre, Kiss József diakónus és Marx Péter István trombitajátéka tette emlékezetesebbé.

Az esemény képeit a várgesztesi Galériában tekintheti meg!

Kevesebb