Több mint egymilliárd érkezik

2021. augusztus 18., szerda 06:00

Alig két héttel azt követően, hogy Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Vértessomlón felkereste a német nemzetiségi tábort, és bejelentette: 63 millió forint érkezik a községbe, amiből elkészülhet a művelődési ház energetikai korszerűsítése, kedden újabb támogatási határozatról számolt be sajtótájékoztatóján.

A községben Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Igó István polgármester, Visnyei László plébános és Hartdégen Márton világi elnök fogadta a politikust, valamint Spányi Antal megyéspüspököt.

Római Katolikus Plébánián Soltész Miklós elmondta: itt van ez a csodálatos kegyhely, ami most megújulhat. A kormány 1,1 milliárd forintot ítélt meg a templom környékének rendbetételére, illetve az ehhez kapcsolódó egyházi infrastruktúra megteremtésére. Ez azt jelenti, ebben az évben 500 millió, majd jövőre 600 millió érkezik a fejlesztésekre.

- Ez hatalmas lehetőség a falunak és a térségnek, hiszen a hívők lelki szempontja mellet felértékelődik a környék, épített örökségünk megszépül, kulturált környezet fogadja majd a zarándokokat - fogalmazott az államtitkár.

Spányi Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy teljes egészében elkészült a Szent Család zarándokút, ami Bodajktól, Székesfehérváron keresztül egészen idáig, Vértessomlóig tart.

- Egyházmegyénknek Vértessomló nagyon fontos települése, hiszen ez az egyik legszebb búcsúhelyszín. Ennek a kegyhelynek jelentős, fontos üzenete van: a gyermekeket váró családok zarándokhelyévé vált. A somlói búcsú már régen kinőtte ezt a templomot, hatalmas közösségi sátorban fogadjuk az érkezőket. A most kapott források segítségével ismét széppé tesszük a templomot, szeretnénk megfelelő burkolattal ellátni a templomteret, parkolókat, vizesblokkokat kialakítani – ismertette a terveket a megyéspüspök.

Czunyiné Bertalan Judit arról szólt, bár Magyarország hányattatott történelmi múltat tudhat magának, ennek ellenére itt vagyunk Európa közepén, szilárdan, büszkén vállalva keresztény történelmünket és identitásunkat. Bízzunk abban, hogy az a keresztény Európa, melyet szintén a hite tartott meg, vissza tud térni keresztény gyökereihez. Olyan időszakban hirdetjük keresztény gyökereinket, amikor teljesen más a divatszellem, más a narratíva – jelentette ki.

Kevesebb