Ismét Falunapok Vértessomlón

2021. augusztus 30., hétfő 10:17

Kellemes, az előzetesen jelzettnél jóval kedvezőbb időjárás kísérte a hétvégén XXI. Vértessomlói Nemzetiségi Falunapok szabadtéri programjait az iskola környékén és a sportpályán.

A pandémia miatt tavaly elmaradt a rendezvény, amely így, hogy az égiek is kegyeikbe fogadták a szervezőket, már „kapunyitástól” családok sokaságát vonzotta. A gyerekeket retro vidámpark, mini tűzoltóverseny, vöröskeresztes plüss zsákbamacska, a polgárőröknél színező és hajtogató, egyáltalán nem utolsó sorban sokszínű kézműveskedés, és a töretlen népszerűségnek örvendő arcfestés várta, a felnőtteket pedig a nemzetiségi gálaműsor után este bál invitálta.

Szombat délelőtt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő is ellátogatott Vértessomlóra, ahová már szinte hazajár, a délutáni gálát pedig – többek között – Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere is megtekintette. A megnyitó során Igó István polgármester örömét fejezte ki, hogy a járványhelyzet lehetővé tette a két éve huszadik jubileumát ünneplő rendezvényt, hiszen már a falubeliek is nagyon vágytak a kikapcsolódásra, a hagyományőrző csoportok pedig a fellépési lehetőségre, a közönség tapsára, szeretetére. A polgármester abbéli reményének is hangot adott, hogy a falu szintén nagy múltú és szintén nagy népszerűségek örvendő programját, a szüreti felvonulást is megszervezhetik szeptemberben.

Ezt követően érkeztek a Nemzetiségi Gálaműsor fellépői. A falu ismét ízelítőt adott példaértékű hagyományőrzéséből és a hagyományápolókhoz fűződő baráti kapcsolataiból, a csoportok pedig, a helyi nemzetiségi táncosok, óvodások, a dalkör, valamint a 2019-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjjal kitüntetett Rozmaring Szerb Táncegyüttes és a Győri Német Nemzetiségi Dalkör vastapsra sarkallták a vendégeket. A legkisebbek, az óvodások még picit csetlő-botló előadásukkal csaltak mosolyt az arcokra, s ahogy érkeztek előbb a kicsivel, később az évekkel, évtizedekkel idősebbek, úgy vált érzékelhetővé, láthatóvá a könnyednek tűnő mozdulatok, énekek, versek mögötti sok-sok éves gyakorlás, tapasztalat.

A Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás támogatásával megvalósuló rendezvényt vasárnap ünnepi szentmise és ünnepi hangverseny zárta a zeneiskola tanárai, diákjai közreműködésével.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg!

Kevesebb