A szabadság és a demokrácia nem csak egy kincs

2021. október 23., szombat 15:10

Ahogy az 1848. március 15-én, úgy 56-ban is az egyetemisták tüntetése volt az események katalizátora.

Hozzájuk csatlakoztak az értelmiségiek, munkások, iparosok, vagyis a nép, akik kimerték mondani, hogy elég volt! Elég volt a diktatúrából, hazug propagandából, a kiváltságosok uralmából. Már nem kért a nép, már követelt, követelte a jogait, a szabadságot, függetlenséget és a demokráciát – idézte fel a 65 évvel ezelőtti eseményeket október 22-én a vértessomlói Művelődési Házban Almási Lili. Beszédében a végül 1989-ben elérkező szabadság és demokrácia törékenységére hívta fel a figyelmet, arra, hogy őrizni, védeni, óvni kell: ez a mi feladatunk és kötelességünk, mert csak így építhetjük a közös jövőnket. A szabadság és a demokrácia nem csak egy kincs, hanem annak megtartása felelősség is, mert ez a két dolog a gondolkodó, alkotó ember tápláléka. Nélkülük nincs emberhez méltó élet. Ahhoz, hogy ezt közösen meg tudjuk tenni, ismerni kell a múltunkat a hibáival együtt.

Az elődök tisztelete és emléküknek megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind a hazafiságnak is – Eszterházy Péter gondolatainak jegyében született meg az az emlékműsor Berky Béláné rendezésében, melyet az ünnepi köszöntő után adtak elő a zsúfolásig megtelt teremben a Művelődési Ház színjátszó csoportjának tagjai. A gyerekek, fiatalok, felnőttek Jókai Mór, „A kőszívű ember fiai” című regénye feldolgozásának előadásával állítottak emléket mind az 1848-49-es, mind az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak, résztvevőinek.

Az 1869-ben megjelent regény a kiegyezés utáni politikai harcok jegyében íródott, amikor Jókai a függetlenségi célkitűzés mellett állt ki. Megírásához felhasználta Horváth Mihály „Magyarország függetlenségi harcának története” című művének egyes részeit, korabeli lapok híreit és saját élményeit is, valamint barátja és országgyűlésben lévő párttársa, zaszkali és deménfalvi Boczkó Dániel teljhatalmú kormánybiztos életútjának egyes elemeit is.

Kevesebb