Bölcsődeavató

2021. október 29., péntek 20:36

Bő egy évvel ezelőtt tették le Vértessomlón a Német Nemzetiségi Óvoda udvarán a település bölcsődéjének alapkövét, pénteken pedig már az avatóünnepségre gyülekeztek a meghívottak az elkészült intézménynél.

A vendégeket Igó István polgármester fogadta és üdvözölte, akik között Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György megyei önkormányzati elnök és Kancz Csaba kormánymegbízott mellett ott voltak az intézményvezetők, a kivitelező vállalkozás, a tervezői csapat képviselői, az építésvezető és műszaki ellenőr, és a községháza dolgozói is.

A településvezető beszédében felidézte a beruházás menetét: évek óta jelezték a község lakói, hogy nagy szükség lenne egy bölcsődére. A képviselő-testület teljes mellszélességgel az ügy mellé állt, és ahogy lehetőség adódott, pályáztak. Ennek eredményeként készült el a 100%-os finanszírozású, 113 millió forintos, vissza nem térítendő TOP-os támogatásból a bölcsőde, ami 14 apróság elhelyezését teszi lehetővé. Hasznos belterülete több mint 160 négyzetméter, és teljesen akadálymentesített, valamint minimális energiaigényű. 52 négyzetméteres csoportszobával rendelkezik, de van modern melegítőkonyha és egyéb kiszolgálóhelységek segítik az itt dolgozók munkáját. Az intézményhez terasz is tartozik, valamint egy 170 négyzetméteres játszótér teszi teljessé a beruházást, aminek eredeti befejezési határideje október 31, de a kicsik már szeptember közepén birtokba vehették a bölcsődét, melynek végső megvalósításához az önkormányzat is hozzájárult 4,6 millió forinttal.

Popovics György arról szólt, hogy a kistelepülések álmainak megvalósításához két dolog kell: egy jó cél és egy jó program. A TOP-os programok pedig jók, amit bizonyít, hogy a megyében mintegy 3 milliárd forint jutott a bölcsődei fejlesztésekre. Ami a pályázati lehetőségeket illeti, bátran kijelenthető, hogy Vértessomló igazi nyertese volt ezeknek.

- Jó volt hallani a polgármestertől, milyen sokan dolgoztak azért, hogy megvalósuljon ez a beruházás. Azért is jó volt ezt kiemelni, mert általában a hasonló avatóünnepségeken megfeledkezünk azon szakemberek sokaságáról, akik munkájának az adott projekt köszönhető – ezt már Kancz Csaba mondta, aki így folytatta: az utóbbi időszak bizonyította, hogy a kapitalizmusban is lehetséges a hiánygazdálkodás, így aztán emelkedő árak, anyaghiány közepette kellett befejezni a beruházást, és külön gratulálok, hogy a megadott költségkereten belül sikerült maradni.

Czunyiné Bertalan Judit röviden felidézte az elmúlt évek somlói fejlesztéseit, a labdarúgópálya lelátójától az iskola modernizálásáig, az útépítésektől az intézményrendszer energetikai korszerűsítéséig.

- Segíteni csak annak lehet, aki hagyja, hogy segítsenek neki. Támogatni csak azt lehet, aki igényli a támogatást, és fejleszteni csak ott lehet, ahol van fejlesztési elképzelés. A somlóiak nemcsak álmodoznak, hanem kész terveik vannak, vagyis nemcsak kullognak az események után, hanem elébe mennek a kihívásoknak. Így lehet szépen, ütemezetten előre haladni egy település fejlesztésében – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az ünnepi gondolatokat és az avatószalag átvágását követően Visnyei László plébános megáldotta a bölcsődét, a jelenlévők pedig megtekintették Vértessomló új nevezetességét.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg!

Kevesebb