Jubiláló tánccsoport

2021. november 22., hétfő 13:52

Bár idén már 31 esztendős a Vértessomlói Német Nemzetiségi Tánccsoport, az elmúlt évben a világjárvány megakadályozta a három évtizedes jubileum méltó megünneplését, november 20-án viszont fergeteges gálaműsorral, hangulattal „pótolták” a születésnapot.

Jócskán megtelt az általános iskola tornacsarnoka, ahol a vendégeket, köztük Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Igó István polgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzat képviselőit Somlóiné Máhr Zsuzsanna elnök köszöntötte, a pandémia ellenére is optimistán tekintve a jövő elé, hiszen – mint fogalmazott – így már azt is tudják, hogy az egyesület egy ilyen nagy megpróbáltatást is képes túlélni. A táncosok a nyitás után ugyanolyan lelkesedéssel folytatták a próbákat, mint azelőtt, nem vesztettek a lendületből, az erőből, nem hagyták az egyesületet és a 30 évnyi munkát elveszni.

Az elnök a tánccsoport történetére is visszatekintett, amely 1990-ben kezdődött. A dalkör megalakulása után néhány szülő felkereste Krupánszki Lajosné Marika nénit, hogy tanítsa meg táncolni a gyerekeket egy anyák napi előadáshoz. Ez a műsor nagyon jól sikerült, a gyerekek szívesen vettek részt a próbákon, így sok-sok szülői segítséggel és az önkormányzat támogatásával meg is alakult az egyesület, melyhez nagyobbak is csatlakoztak, hamarosan már két korcsoporttal működött. A repertoár gyorsan bővült, a fiatalok szívesen jártak táncolni. Akkoriban a népviselet nagy részét a faluban élő idős emberektől kapott ruhák alkották, akik nem csupán népviseletként tekintettek ezekre a ruhadarabokra, ők féltve őrzött kincseiket bízták a táncosokra, abban a reményben, hogy azok számukra is kincset jelentenek majd. És ez így is lett, hiszen a táncosok a mai napig nem csupán hordják, hanem viselik a népviseletüket, néhányan a születésnapi rendezvényen is azokban az eredeti, régi darabokban álltak színpadra.

Az egyesület több tagja táncoktatói minősítést szerzett, betanították a táncokat, vezették a csoportokat. Különböző tánctáborokon vesznek részt, ahol a tanult lépések, koreográfiák a repertoárukat bővítik, színesítik. Fontos hangsúlyt fektettek és fektetnek a minőségi táncoktatásra, az utánpótlás nevelésére, és talán ez a legnagyobb büszkeségük, hiszen – hangzott el az elnöktől – ha van gyermek, akkor van jövő!

A tánccsoport minden alkalmat megragad, hogy színesítse Vértessomló rendezvényeit, de örömmel lépnek fel a környező településeken, illetve az ország más pontjain és annak határain túl is. Az elmúlt 30 évben több alkalommal jártak Németországban és Ausztriában, de táncoltak már Szlovákiában is.

Legrangosabb eredményeik közé tartozik a Pilisvörösvári Néptánc Fesztivál bronz minősítése, valamint a népviseletükért odaítélt különdíj, a gyermek tánccsoport első helyezése a solymári Gyermek Néptánc Fesztiválon, a Forgórózsa Fesztiválon ezüst minősítést szereztek, és rendkívül büszkék rá, hogy részesei lehettek a vértessomlói sváb lakodalmas színpadra állításának.

Az elért eredmények, sikerek mögött természetesen rengeteg áldozatos munka áll, ezért Somlóiné Máhr Zsuzsanna mindenki számára köszönetét fejezte ki, aki valaha az egyesület tagja volt, színpadra állt, oktatott, csoportot vezetett, vagy az egész egyesületet, azaz folytatta az elkezdett munkát. Az elnök Bőhm Gergelyt és Somlói Györgyöt, az egyesület két „legrégebbi motorosát” emelte ki. Gergő az alapítás óta aktív táncos, György egy évvel később csatlakozott, és hosszú évek óta a csoport művészeti vezetője. Ajándékot és a köszönet virágait vehette át Ruckenbrot-Bőhm Lívia, az egyesület előző elnöke, aki pályázati bevételekkel gyarapította az egyesület büdzséjét, Kaszap-Nagy Rita, és Könyvesné Beutl Anita, akik Lívia mellett voltak alelnökei az egyesületnek, valamint Rita hosszú évekig a gyermek és ifjúsági csoport művészeti vezetője is volt. A kedves ajándékon az a logó látható, melyet Pfiszterer Jánosné, Micike tanító néni tervezett 15 esztendeje, s melyet azóta is szeretettel tüntet fel a csoport a rendezvényeik meghívóin, plakátjain.

Az elmúlt évtizedekben természetesen cserélődtek a táncosok, de az egyesület megalapításakor kitűzött célok azóta is változatlanok: a népviseletük, hagyományaik, táncaik megőrzése és a jövő generációjának való átadása, az örömszerzés, és az együtt töltött idő boldog megélése. Erről tettek tanúbizonyságot Krüpl Vilmos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjének köszöntője után négy korosztályban a somlói táncosok, és a kecskédi vendég tánccsoport, valamennyien fantasztikus koreográfiákkal léptek színre, és szinte kirúgták a csarnok oldalát, s természetesen a helyi nemzetiségi dalkör is jócskán hozzájárult a műsort követő születésnapi bál vidám hangulatának megalapozásához.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb