Vigyázzunk értékeinkre!

2021. december 1., szerda 08:24

Közelednek az ünnepek. Ebben az időszakban az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással, ajándékok után kutatva.

A zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak. Kérjük, a sértetté válás megelőzése érdekében fogadják meg alábbi tanácsainkat!

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is. A PIN-kódokat ne tartsák a bankkártyájuk mellett, lehetőség szerint jegyezzék azt meg.

Fontos, hogy mindig ügyeljenek az értékeikre, télen ugyanis a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe. A pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágunk hátsó zsebében tartsák! Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Irataikat a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják!

Ha mégis megtörtént a lopás, és ezt észlelik, hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Kevesebb