Vértessomló – Schemling második kiadásban

2021. december 15., szerda 05:38

Úgy gondolom, csak az tudja, honnan származnak gyökerei, aki igyekszik megismerni a múltját és tájékozódik a jelenről. A múlt elfogadása segít megismerni a mát és ad erőt a jövő kihívásaihoz.

Mai rohanó világunkban fontos, hogy érzelmileg kötődjünk hazánkhoz, szűkebb pátriárkánkhoz. Megtisztelnek, ha a Vértessomlót bemutató mű méltó helyre kerül könyvespolcukon. Olvassák olyan érdeklődéssel, amilyen szeretettel írtam. Legyen ez a kiadvány érzelmi kapocs falunk minden lakója és híd a múlt és jelen között! – olvasható a 2009 áprilisában „Vértessomló – Schemling” címmel, a németek betelepítésének 275. évfordulójára kiadott könyv szerzői előszavában. Akkor a Zentrum Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ így tudósított a Pfiszterer Zsuzsanna által szerzett könyvről: a helytörténeti kiadványokban van valami különleges. Nem egyszerűen történelmi és néprajzi összefoglalások, hanem megkísérlik a szóban forgó település egykori életét a maga egészében visszaadni.

A vértessomlói helytörténeti kötet esetében ez valóban megvalósult: oldalain a számos forrás, ábra és fénykép segítségével sikerrel mutatja be a vértessomlói németség 275 évét. A szerző a török háborúk idejétől napjainkig mutatja be Vértessomló történelmét, különösen kihangsúlyozva a németek betelepülését. Ezzel kapcsolatban pontos statisztikákat is közöl, melyek családfakutatók számára is értékesek lehetnek. A kötetben közreadott szövegek jelentős része – imák, dalszövegek vagy éppen lakodalmi rigmusok – magyarul és németül is olvasható.

A könyv első megjelenése óta több mint egy évtized telt el, és a Vértessomló Német Nemzetiségi Önkormányzata sikeres pályázatának köszönhetően újabb könyvespolcokat gazdagíthat. A Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások program Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2021. évi költségvetési támogatása a második kiadást 700 ezer forintos forrásban részesítette, így a 368 oldalas könyvből 50 új, immáron keményborítású példány készülhetett el javított, helyenként aktualizált tartalommal, további hidat képezve Vértessomló múltja és jelene között.

Kevesebb