Fehér karácsony: tévhitek az ünnepi havazásról

2021. december 20., hétfő 10:31

Egyelőre elég bizonytalan, hogy fehér lesz-e idén a karácsony Magyarországon. Azonban a Klímapolitikai Intézet szakembere szerint óriási tévhit, hogy hazánkban „bezzeg régen” mindig esett hó karácsonykor. Kovács Erik több tévhitet is tételesen megcáfolt a régi fehér karácsonyok kapcsán. A Klímapolitikai Intézet szakértője szerint a fehér karácsony mítosza főképpen azért terjedhetett el, mert a legtöbb karácsonyi mese és történet a 18-19. századból eredeztethető.

Ekkor Európa éghajlata hűvösebb és hidegebb volt, mint most. Ezt nevezzük a kis jégkorszak időszakának, ami a 14. században kezdődött és a 19. században ért véget. Az átlaghőmérséklet Európában, ebben az időszakban 1,5-2,5 Celsius-fokkal maradt el az 1991–2020 közötti időszak átlagától. Európában a telek hidegebbek, csapadékosabbak voltak. Jóval nagyobb volt az esély tehát arra, hogy az év utolsó napjaiban Közép-Európában is hideg, havas napok legyenek. A prágai feljegyzések szerint 1741-1870 között minden karácsonykor hó borította a mai Óváros teret - mutatott rá Kovács Erik, aki szerint a 20. század első felében alig volt hidegebb a karácsonyi időszak középhőmérséklete, mint napjainkban, ennek ellenére arányaiban valamivel több fehér karácsony volt, mint a 2000-es években.

Az idősebbek emlékeit igencsak befolyásolhatta az is, hogy az 1960-2000-ig tartó négy évtized hazánkban az elmúlt 110 év leghidegebb decemberi periódusa volt Kovács Erik szerint: ha megnézzük, hogy az ország területének legalább kétharmadát mikor borította karácsony idején hó, akkor megállapítható, hogy 1960-2000 átlagában az egy évtizedre jutó fehér karácsonyok száma 3, ami jóval magasabb, mint a 2000-2020 közötti 1 nap. A szakértő hozzátette, hogy ha az 1990-es éves statisztikáját vizsgáljuk, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy abban az évtizedben volt a legtöbb fehér karácsony az 1950-es évek óta. Emlékezetes az 1993-as karácsonyi hóvihar. A statisztikákat vizsgálva kiderült, hogy az elmúlt 110 év során mindössze 38 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mind három napján volt legalább lepelnyi hó és csak 19 évben volt legalább 5 centiméteres hóréteg az ország kétharmad részén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyelései alapján 1951 és 2020 között mindössze az esetek közel negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy az ország legalább kétharmad részét hó borította a december 24-26. közötti időszakban.

Hazánkban korábban sem volt jellemző a mindig havas, hótakarós karácsony az elmúlt évtizedekben, de az a rossz hír, hogy a fehér karácsonyok aránya még tovább csökken majd a klímaváltozási előrejelzések ismeretében. Téli időjárásunk még hasonlóbb lesz a tőlünk délre fekvő mediterrán területekéhez, havat legközelebb – szerencsés esetben – középhegységeink magasabban fekvő területein láthatunk, vagy a Kárpát-medence magas hegységeiben.

Az Időkép friss előrejelzése szerint nagy valószínűséggel idén sem lesz fehér karácsony Magyarországon: hótakaró a térkép szerint csak az Alpokalja környékén és az ország keleti határainál valószínű 80 százalék feletti biztossággal a mostani előrejelzések alapján.

A középső országrész, így a főváros környéke is nagy valószínűséggel kimaradhat az ünnepi havazásból, de érdekesség, hogy még a Mátrában sem valószínű, hogy fehér lesz a karácsony. Esetleg a Balaton környékén is előfordulhat havazás, valamint Pécs és Villány környékére jeleznek még nagyobb valószínűséggel hótakarót.

forrás: penzcentrum.hu

Kevesebb