Szálló por: Tatabányán is egészségtelen a levegő minősége

2022. január 27., csütörtök 09:37

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján. Veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren, és további nyolc település: Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Vác levegőminősége kapott egészségtelen minősítést - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az NNK azt is közölte, hogy a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.

A kisméretű aeroszol-részecskék rövidtávon, magas koncentrációban többi között légúti tüneteket, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbítják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát - ismertették. A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, ezért javasolják, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, hordjanak maszkot kültéren, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken.

Kevesebb