Megújult a tűzoltószertár és csapatszállító kisbuszt vásároltak

2022. február 10., csütörtök 12:46

Két sikeres pályázatot zártak le ünnepélyes keretek között február 9-én Vértessomlón: az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertára Leader forrásból újult meg, a Magyar Falu Program támogatásával pedig csapatszállító kisbuszt vásároltak.

A rendezvény résztvevőit – köztük Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Szunyogh Zoltánt, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját – Igó István polgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a két pályázat rendkívül komoly értéket képvisel, mivel önkéntes tevékenységről van szó, ám a működési feltételek biztosítása nagyon komoly szempont.

A falu területén és környezetében nagyon sok tűzveszélyes terület, szántó található, és az elmúlt időszakban a Tatabányát elkerülő út is jelentősen megnövekedett forgalmat bonyolít, emiatt az ún. „kétháznál” bekövetkezett eseményekhez egyre gyakrabban kell vonulniuk az önkéntes tűzoltóknak. A feladatellátáshoz kapcsolódó igényeket tartja tehát minden pályázatánál szem előtt az egyesület – hangzott el a polgármestertől, majd a projektek részleteit Schäffer László elnök ismertette.

A 109 esztendős szervezet jelenleg használt, második szertárát 2005 és 2007 között alakították ki, energetikailag mára elavult. A közösségi tér nyílászáróinak cseréjére, új kondenzációs gázkazán beszerzésére, nyomtató, laptop és Tablet, valamint 40 db póló és baseball sapka vásárlására 3.245.604 Ft-ot nyertek Leader forrásból, az összeget az önkormányzat egészítette ki több mint 1 millió forinttal, így minden tervük megvalósulhatott. Az egyesület régóta dédelgetett álma volt egy csapatszállító kisbusz vásárlása, melynek létjogosultságát erősítette az a tény, hogy tavaly ősszel a X. Országos Ifjúsági és IX. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyen az ifjúsági lány, valamint a felnőtt női és férfi csapatuk is az első helyen végzett, így idén a Magyar Tűzoltó Szövetség delegálásában ők képviselhetik hazánkat a szlovéniai Tűzoltó Olimpián.

A Magyar Falu Programtól a 4,5 éves, újszerű állapotban lévő, 7 millió forint értékű, kilenc személyes kisbuszhoz 5 milliót nyertek el, az önrészt – igazolva, hogy milyen régóta tervezik a beszerzést – 15 év alatt gyűjtögette össze az egyesület – mondta el az elnök, kiemelve a jármű multifunkciós jellegét, hiszen kiválóan hasznosul majd a versenyekre való utazás és bevetések során egyaránt, jelentősen segíti a mobilitásukat.

Emlékszem, hogy amikor a szintén pályázati támogatással megvásárolt feszítő, vágó eszköz átadására érkeztem Vértessomlóra, már akkor jelezte az elnök úr, milyen fontos lenne számukra egy ilyen csapatszállító. És most itt lehetünk az átadásán – kezdte gondolatait Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, aki a sikeres pályázatok kapcsán így fogalmazott: a somlóiak mindig is mertek nagyot álmodni, és jól is teszik, hiszen idővel elérik a céljaikat. Az országgyűlési képviselő utalva a Tűzoltó Olimpián résztvevő ifjúsági csapatra, az utánpótlás fontosságát emelte ki, amely mindig is adott volt a faluban, hiszen az egyesület megújulása folyamatos, a fiatalokat sikeresen toborozzák. Gondolatai zárásaként azt kívánta, hogy a jármű használata során a futott kilométerek a versenyekre való utazások, nem pedig a bevetések során szaporodjanak.

A korábbi gondolatokhoz kapcsolódott Szunyogh Zoltán igazgató is, aki a kisbusz indítókulcsának átadásakor így fogalmazott: az ifjúságnevelés az első lépés a hatékony megelőzéshez. A gyermek és az ifjú lesz az, aki először a szülőt figyelmezteti. Ha egy településen ilyen az utánpótlás nevelés, akkor itt nem lehet probléma. És én is bízom benne, hogy valóban csak a versenyekre történő utazáshoz fogjátok használni az autót még nagyon-nagyon sokáig!

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb