Május közepéig marad a benzinárstop

2022. február 13., vasárnap 13:34

Három hónappal meghosszabbodik a benzinárstop - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

A kormányfő közölte, az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában, ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk.

A kormány tavaly november 15-étől a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette, eredetileg három hónapra. Ezt hosszabbítják meg újabb három hónappal, május közepéig. A szabályok betartását a NAV ellenőrzi, a pénzügyőrökre komoly és fontos feladat hárul, hiszen a legfrissebb vámhivatali adat alapján 1600 településen 2016 benzinkút üzemel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálja egyebek között azt is, hogy a kutakon betartják-e az üzemanyagárakra vonatkozó szabályokat. A maximum ár a 480 forint, ennél drágábban nem értékesíthető a benzin és a gázolaj, az az üzemeltető, aki ezt mégis megteszi, szankcióra számíthat. Vagyis 480 forintnál egyetlen fillérrel sem lehet magasabb a benzinért, illetve a gázolajért fizetendő összeg.

Az üzemanyagárak ellenőrzésébe bevonják a NAV nemzetközi hírű mobillaborjait is, amelyekkel azonnal ellenőrizhető az, hogy megfelelő minőségű-e az üzemanyag. A visszaélések kiszűrése az úgynevezett mobil ellenőrző laborokkal nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat.

Kevesebb