Közmeghallgatás: az októberihez hasonló érdeklődés mellett

2022. március 31., csütörtök 08:26

Vértessomló életében hagyomány, hogy a község első embere és a képviselőtestületek a költségvetés elfogadása előtt, vagy azt követően részletesen adnak számot az előző év eredményeiről, fejlesztéseiről, programjairól, a kulturális, hagyományőrző tevékenységről, ünnepeikről, a tárgyesztendő terveiről. Tavaly a pandémia miatt októberben tartottak Vértessomlón közmeghallgatást csekély érdeklődés mellett, és az őszihez hasonlóan március 29-én is kis létszámban követték személyesen a tájékoztatótót.

Akik nem tudtak részt venni a rendezvényen, azok a helyi televízió felvételét megtekintve tájékozódhatnak.

A járvány Vértessomló életére is rányomta a bélyegét. A rendezvényeket tavaly június közepétől tarthatták meg, és a kormányzati intézkedések is érvényben maradtak a gépjárműadók elvonásáról, a vállalkozásoknak nyújtott iparűzési adókedvezményekről. Az önkormányzatot tehát ebben a környezetben a nyertes pályázatok megvalósítása, a takarékos gazdálkodás és az újabb pályázati lehetőségek kihasználása vezérelhette – kezdte beszámolóját Igó István polgármester, aki a 2021-es év első örömteli tényeként azt emelte ki, hogy januárban már álltak a több mint 113 millió forintos pályázati támogatásból épülő bölcsőde falai, melyet októberben át is adhattak ünnepélyes keretek között, és ma már 14 apróságnak biztosít helyet.

A másik nagy beruházás a faluban az átmenő 81128-as közút felújítása volt a nyári hónapokban, amely igaz, hogy nem a kért műszaki tartalommal valósult meg, de a pótlásra az önkormányzat megtette a lépéseket, és a remények szerint belátható időn belül komfortosodik a Rákóczi utca alsó részének csapadékvíz-elvezetése – hangzott el a polgármestertől, aki az 1993-ban épült Sportcsarnok fejlesztését, állagmegóvását is kiemelte, miután a tankerülettel folytatott eredményes egyeztetésnek köszönhetően teljes terjedelmében új, modernebb időtálló burkolatot kapott a 28 éves zsindelyezés. A sportcsarnokban a tetőfelújítással párhuzamosan a vizesblokkok szerelvényeit is cserélték. A beruházás közel 18 millió Ft-ba került, (15 millió a tető), a pályázati forrást az önkormányzat 1 millió forintos saját erővel egészítette ki.

A polgármester a falu és szervezetei sikeres pályázatainak köszönhetően megvalósult fejlesztések, értékteremtések sorában szólt a Vértessomló történelmét bemutató könyv másodkiadásáról, a tűzoltó egyesület, a polgárőrség eszközbeszerzéseiről, a tájház kapujának cseréjéről is.

Vértessomló életében az elmúlt év legjelentősebb eseménye augusztusban történt, amikor Soltész Miklós Egyházi és Nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a helyszínen jelentette be, hogy a Vértessomlói Plébánia 1,2 milliárd Ft támogatásban részesül pályázati céljai megvalósításához, a Sarlós Boldogasszony templom környékének rendbetételéhez, valamint a hozzá kapcsolódó egyházi infrastruktúra megteremtéséhez – emelte ki a polgármester, aki falu közösségi életének visszatekintésével folytatta: a világjárvány okozta korlátozások enyhítése után a vallási, kulturális, közösségi élet „nyitánya” a júliusi búcsú, körmenet és Püspöki mise volt, majd következett a Művelődési Házban a nyári néprajzi, napközis tábor, augusztus végén a Nemzetiségi Falunapok, szeptember 25-én a szüreti felvonulás, Advent első vasárnapján pedig az ünnepvárás közös megkezdése.

Bár nem Vértessomló, hanem Tata volt a helyszíne, a falu életében mégis kiemelkedő volt tavaly szeptemberben az Országos Tűzoltó verseny, ahol a somlóiak lány, női és férfi csapatai vívták ki a jogot, hogy Magyarországot képviselve részt vehessenek ez év júliusában a Szlovéniai Celjében rendezendő Tűzoltó Olimpián – hangzott el a közmeghallgatáson.

Az idei évi költségvetése kapcsán elhangzott, hogy 267 millió forintos fejlesztési kiadással tervez az önkormányzat, az alapítványokat, társadalmi szervezeteket majdnem 3 millió forinttal támogatják.

A közmeghallgatás „egyebek” részeként Igó István arra is felhívta a figyelmet, hogy június 13-án, hétfőn lesz lomtalanítás, valamint április 9-én, szombaton 13 órától tervezik a tojásgurító temető felöli oldalának társadalmi munkában történő letakarítását, ezért ebben az időpontban minden segítőt várnak, lehetőleg gereblyével.

Kevesebb