A pandémia ellenére tartalmas, sikeres évet zártak a tűzoltók

2022. április 9., szombat 17:57

Bár a világjárvány 2021-ben is rányomta bélyegét az élet minden területére, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület a pályázati sikereik, kiemelkedő versenyeredményeik, és gazdálkodásuk tekintetében is igen sikeres évet zártak – hangzott el a szervezet április 8-ai közgyűlésén, melyet Muzslai László, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, Igó István polgármester és Krüpl Etelka alpolgármester is megtisztelt a jelenlétével.

Hartdégen Tibor parancsnok és Schäffer László egyesületi elnök beszámolójából kiderült, hogy tavaly 11 alkalommal vonultak, négyszer tűzoltás miatt, egyszer téves riasztás alapján. A megnövekedett és meggyorsult gépjárműforgalom egyre több feladatot ad a tűzoltóknak, 2021-ben hatszor kellett beavatkozniuk, a mentő kiérkezéséig ellátni sérültet, műszaki mentéshez biztosítani a helyszínt, eltávolítani a forgalmi akadályokat. A legnagyobb mozgósításra júniusban volt szükség Környebányán, ahol gabonatábla égett, a kárt 6 sugárral és avaroltóval enyhítették.

A hatékony feladatellátáshoz szükséges az eszközök folyamatos karbantartása, illetve gyarapítása. Ezen a területen is szép eredményeket értek el, hiszen pályázati forrásokból, önkormányzati hozzájárulásból – a többi között – csapatszállító kisbuszt, feszítő-vágó berendezést, két puttonyfecskendőt, két sugárcsövet, gerinchordágyat, mentő felszerelést vásároltak, és megújulhatott a szertár is, ahol a nyílászárókat és a gázkazánt cserélték ki.

Ilyen eredményt a CTIF verseny történetében nem ért még el egyetlen település sem, Magyarországon biztosan nem – ezzel a kiegészítéssel tekintett vissza az elmúlt év országos visszhangot kiváltó eredményére az elnök. Mint ismert, a Magyar Tűzoltó Szövetség Tatán rendezte meg a szabadtéri országos CTIF versenyt, ahol korosztályában a vértessomlói ifjúsági leány, a női és a férfi csapat magabiztosan utasított mindenkit maga mögé, és vívta ki a Nemzetközi Tűzoltóversenyen való részvétel jogát. Azaz, a tűzoltók legrangosabb viadalán három vértessomlói csapat is képviselheti faluját, a megyét, és Magyarországot. A júliusi Tűzoltó Olimpiára a csapatok már januárban megkezdték a felkészülést, és az egységes ruházat, cipők, törölközők, utazótáskák, hátizsákok beszerzése is folyamatban van. A költségek finanszírozásának könnyítésére az egyesület támogatói bált szervez majd, várják a tombola ajándékok ötletét és a felajánlásokat. A vállalkozók, cégek támogatását a Vértessomlóért Közhasznú Alapítványon keresztül tudják fogadni.

A közgyűlésen az elnök és a parancsnok szolgálati érmek átadásával fejezte ki elismerését kitartó, áldozatos feladatellátásáért 15 egyesületi tag számára. 10 éves tagságáért Koller Vera, Nagy Bence, Richter Ferenc, Wohl László, Wend József, dr. Pfiszterer Péter, ifj. Golda Zoltán, két évtizedes tagságáért Bús Edina, Farkas Kornélia, Németh Péter vehette át az érmet. Negyedszázados tagságáért Herbert Gábor, Hetzl Balázs, Prekob István, míg 30 esztendős tagságáért Erl Attila és Pfiszterer Csaba részesült elismerésben.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb