Somlói sikerek a VIII. Turul Lépcsőfutó Bajnokságon

2022. május 22., vasárnap 20:28

Majdnem 150 versenyző vett részt május 19-én a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett VIII. Turul Lépcsőfutó Bajnokságon, melyet két esztendő kényszerű kihagyás után rendeztek meg ismét.

A Tatabányán tartott országos bajnokságra számos megyéből érkeztek versenyzők, hogy megméretessék magukat, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület színeiben a 18-30 éves korcsoportban Éliás Péter és Wohl Ákos.

A bajnokságon kizárólag egyéniben lehetett indulni, sportfelszerelésben és tűzoltó védőfelszerelésben, négy korcsoportban női és férfi kategóriában egyaránt. Elsőként a teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben versenyzők futottak fel a 419 lépcsőfokon, ami komoly fizikai megterhelést jelentett, ugyanis a védőfelszerelés összsúlya több mint húsz kilogrammot tesz ki. Őket a sportfelszerelésben indulók követték. Noha óriási megpróbáltatás volt védőfelszerelésben, vagy sportruházatban is felfutni a célig, így is sokan mosolyogva haladtak felfelé még akkor is, amikor látták, hogy a fele még hátra van. A kategóriák első hat helyezettjei oklevéllel, a dobogósok éremmel és trófeával is gazdagodtak, amelyet Szunyog Zoltán tű. ezredes igazgató nyújtott át, köztük a két kiváló vértessomlói versenyzőnek is. Éliás Péter ugyanis kategóriájában 4.29 másodperces eredményével mindenkit maga mögé utasított, és a ragyogó teljesítménye az abszolút sorrendben is a negyedik helyre repítette. Wohl Ákos 5 perc 17 másodperc alatt ért célba, ezzel kategóriájában a negyedik, az abszolút rangsorban pedig a 14. helyet szerezte meg.

Kevesebb