Tanácsok a nyárra: biztonságban a szünidő alatt is

2022. július 13., szerda 11:57

A tanév befejezésével a gyerekek nyakába rengeteg szabadidő szakad, amit fontos, hogy hasznosan és biztonságban töltsenek el. Gondolják végig a lehetőségeket, és tervezzék meg gondosan a nyári programjaikat, hogy a szabadságuk valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak, és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen.

A nyári hónapokban fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy ne váljanak a nyári hónapok áldozatává!

Mire figyeljenek oda kiemelten a nyári hónapokban?

Mindenekelőtt gyermekeikre. A tanév befejeztével az iskolai fegyelem, illetve a folyamatos felkészülés, valamint a rendszeres beszámoltatás miatt kialakult feszültség alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen élik meg a nyári szünidő adta szabadságot. A fiatalok sok esetben feltűnő, jól látható helyen hordják az értékeiket, ékszereiket. Megmutatják egymásnak frissen beszerzett elektronikai eszközeiket. Teszik ezt tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt plázákban, közösségi helyeken, nem gondolnak arra, hogy magatartásukkal milyen komoly veszélynek vannak kitéve.

Gyakran megtörténik a szabadidős programok szervezése, valamint a szállásfoglalás során, hogy nem kellő körültekintéssel használják bankkártyájukat. Internetes foglalás, vagy vásárlás alkalmával könnyedén megadják kártyaszámukat, kódjukat, nevüket, elérhetőségüket, vagyoni állapotukra utalnak internetes fórumokon, vagy elektronikus levelezés alkalmával. Ezáltal fokozottan megnő az áldozattá válás esélye.

Jó tanácsaink:

Ne hívják fel magukra a figyelmet, strandokon, közösségi helyeken, zsúfolt bevásárlóközpontokban a feltűnő viselkedésükkel, értékes tárgyakkal, ékszerekkel! Sportolás közben, a strandon ne hagyják őrizetlenül értékeiket! Ha lehetőség van rá, akkor használjanak csomag-, illetve értékmegőrzőt és annak kulcsát lehetőleg mindig tartsák magunknál!

Az autóval érkezők mindig ellenőrizzék, hogy a gépkocsit bezárták és semmilyen nagyobb értéket nem hagytak látható helyen! A csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyék, ha megoldható, felváltva vigyázzanak rá!

Szünidős programokra csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigyék magukkal! A bankkártyát és a PIN kódot ne tartsák egy helyen! Amennyiben bankkártyájukat elveszítették, vagy gyanú van arra, hogy annak adatai nyilvánosságra kerültek, azonnal tiltassák le!

Jó pihenést, valamint bűn- és balesetmentes nyarat kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

Kevesebb