Jó volt somlóinak, magyarnak lenni Szlovéniában

2022. július 30., szombat 14:01

25 ország több mint 2800 versenyzőjének részvételével zajlott az elmúlt héten a CTIF által szervezett Nemzetközi Tűzoltó Olimpia a szlovéniai Celje városában, ahonnan a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület három csapata 1 arany, 1 ezüst, 1 bronzminősítéssel tért haza. Az aranyminősítést szerző vértessomlói felnőtt férfiak a nemzetközi porondon új országos csúcsot állítottak fel.

126 fős magyar delegáció, és népes szurkolótábor érkezett Szlovéniába, hogy drukkoljon az ifjúsági Vértessomlói ÖTE leány, Pázmánd ÖTE leány, Pázmánd ÖTE fiú, hagyományos kategória „A”-ban a Vértessomlói ÖTE női, Vértessomlói ÖTE férfi, Pusztamonostor ÖTE női, Pusztamonostor ÖTE férfi, Tótkomlós ÖTE női és hagyományos kategória „B”-ben a Richter Gedeon Dorog férfi együttesének.

A vértessomlói ifjúsági lány, a pázmándi ifjúsági fiú, valamint a vértessomlói női és férfi csapatok a múlt évi országos tűzoltóversenyen elért első helyezéseikkel vívták ki a jogot, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség delegálásában képviselhessék a szlovéniai Tűzoltó Olimpián a magyar színeket.

Schäffer László, a szövetség Tűzoltóverseny Bizottságának vezetője, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke büszkén értékelte az olimpián elért somlói eredményeket, hiszen a férfiak megdöntötték az egy évvel ezelőtt saját maguk által felállított országos csúcsukat. A 37.61 másodperces tatai eredményüket most 35.97-es idővel múlták felül az akadálypályán, ami már közelít az európai mezőny 28-29 másodperces csúcsidejéhez. Pár éve el sem tudtuk volna képzelni, hogy magyar csapat képes 36 másodperc alatt szerelni.

Vértessomlónak sikerült ez először! – emelte ki büszkén az elnök, hangsúlyozva, értékelve az ifjúsági lány csapat ezüst, és felnőtt nők bronz minősítését is: a női csapat az elmúlt évig sorozatban ötször nyert országos bajnokságot és hódította el összetettben a Domsik János Vándordíjat, most azonban nem úgy jött ki a lépés.

Az ezüstminősítést elérő ifjúsági lány csapat remekül szerepelt, azonban náluk adódott egy 10 hibaponttal járó poroltó feldőlés… A 19-es mezőnyben a 10. helyen végeztek, ami erős középnek számít, és ha nem történik a „baki”, akkor a 6. helyen, aranyminősítéssel zárnak.

De egyszerűen nem lehet mindig a csúcson lenni, bejöhet a hiba. Ráadásul a pandémia is nehezítette a felkészülésüket, az ifiből négyen „kiöregedtek”, a felnőtt női csapatból pedig négyen nem vállalták a járvánnyal kapcsolatos kötelezettségeket. És azért gondoljunk bele: tíz emberből négyet cserélni, pótolni kellett – fogalmazott, hozzátéve, hogy véleménye szerint az önmagukhoz mért elvárásaik abszolút megvalósultak, és egyre jobban sikerül felzárkózniuk az európai mezőnyhöz.

A férfiak összesen 405.99 pontot értek el, és ezzel a pontszámmal a 60 csapatos mezőny előkelő 11. helyén végeztek aranyminősítést szerezve, az eredményben 10-12 év munkája, elhivatottsága, dinamikája köszönt vissza, és Schäffer László szerint – ha együtt marad a csapat – még akár a dobogót is megközelíthetik a nemzetközi porondon.

Az európai és a magyar mezőny közötti különbséget több mint fél évszázad jelenti, hiszen az osztrákok már legalább 60-70 éve gyakorolják ezt a versenyszámot, és a csehek, szlovákok is korábban átvették, mint a magyarok. Nálunk igazából a 2000-es évektől kezdett bejönni, korábban a vizes kismotorfecskendő szerelés volt a trend, az volt a preferált versenyszám. Mi megyei szinten 2002-2003-ban kapcsolódtunk be, és mi, somlóiak, úgy éreztük, hogy ebbe az irányba kell elmennünk, hiszen itt van európai megmérettetésre lehetőségünk – magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy a magyar delegáció valamennyi tagja, Magyarország is büszke lehet az elért eredményekre, majd mosolyogva megjegyezte: jó volt somlóinak, magyarnak lenni Szlovéniában!

A vértessomlóiak egyébként már a negyedik Tűzoltó Olimpiát jegyezhették fel a képzeletbeli történelemkönyvükbe, amelyből így idézett Schäffer László: az első, 2007-es ifjúsági versenyen Svédországban – bár a hazai bajnokság során kivívták a fiatalok a részvétel jogát – nem értek el említésre méltó eredményt. Következett a 2013-as olimpia Franciaországban, amelyre a fiatalok felnőtté váltak, és az olimpiák történetében valaha addig elért legjobb magyar eredménnyel szereztek aranyminősítést: akiket sírni láttam Svédországban, azokat nagyon-nagyon boldognak Franciaországban.

Ott a lányok ezüstminősítést szereztek. Következett 2017-ben Ausztria, ahol az ifjúsági fiú és a női felnőtt csapattal szerepeltünk, ott a fiúk remekeltek, szintén aranyminősítést szereztek, a hölgyek ezüstöt. És most zártuk az eredetileg 2021-re tervezett olimpiát. Azt gondolom, nagyon-nagyon büszkék lehetünk a csapatokra, a segítőkre, szülőkre, támogatókra, hiszen ezeket az eredményeket egy igen kis falu egyesületeként értük el!

A Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület férfi csapatának tagjai voltak: Batin Ábel, Bátorfi Tamás, Bőhm Gergely, Egri Benjámin, Éliás Péter, Geijer Szabolcs, Kovács Roland, Murányi Nimród, Wohl Ákos, Zippenfenig Gergő

A Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület női csapatának tagjai voltak: Bőhm Lívia, Czakó Adrienn, Czakó Orsolya, Juhász Anna, Zippenfenig Nikolett, Krüpl Eszter, Rácz Adrienn, Sikvölgyi Anett, Szvath Natália, Menoni Zorka

A Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági leány csapatának tagjai voltak: Baller Dorka, Baller Petra, Haász Hanna, Hevesi Laura, Kacz Nóra, Krüpl Franciska, Márkus Tímea, Orlovits Klaudia, Pfiszterer Linetta, Schäffer Hanna,

Ifjúsági leány csapat felkészítői: Bús Edina, Hetzlné Wicha Judit

Tolmács: Herbert Gábor

Masszőr: Jakobi Evelin

Parancsnok: Hartdégen Tibor

Delegációvezető: Schäffer László

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb