Megye hét és Falunap Vértessomlón

2022. augusztus 15., hétfő 12:00

Vértessomlón rendezték meg augusztus 13-án a megyei identitásprogram keretében a „Mozdul a megye” játékos vetélkedő tatabányai járási versenyét, amely során hét település, Gyermely, Héreg, Környe, Tatabánya, Várgesztes, Vértessomló és Vértesszőlős – a felhívásnak megfelelő korosztályi összetételű – csapatai versengtek a legfényesebben csillogó serlegért.

A rendezvény egyben a Vértessomlói Nemzetiségi Falunap programjaihoz is kapcsolódott, így – a többi között – a gyerkőcöket egész nap ugrálóvár, arcfestés, és a Vöröskereszt helyi alapszervezetének köszönhetően ízletes jégkrém várta, természetesen díjtalanul.

Mint a délelőtti megnyitó során elhangzott, a megyei identitásprogram keretében megvalósuló rendezvényeket azért hozták létre, hogy a megyéhez való kötődést emberi kapcsolatok, találkozások, új ismeretek szerzése, az értékek megismerése és megélése által erősítsék.

A pályázat első eleme, amikor két, egymástól távoli település apraja-nagyja ismerkedhetett meg egymással, kapcsolatokat alakíthatott ki, olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy országos szinten egyedül Komárom-Esztergom megye nyert el további 200 millió forintot a folytatáshoz. Ennek keretében szerveznek járásonként egy-egy napon „Mozdul a megye” elnevezéssel délelőtt sportos „összecsapásokat”, délután pedig „Megye hét” névvel műsoros programot, amikor a települések a kulturális és hagyományőrző, kézműves csoportjaikon keresztül mutatkozhatnak be.

A sportos feladatok előtt Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy a nyári időszak ellenére sokan vállalták a részvételt, és sajnálatát amiatt, hogy nem minden település.

Nekünk ez a megyei identitássorozat nagyon fontos. Nem csak sportverseny van, nem csak kulturális rendezvény, hanem próbáljuk a megyét minden módon bemutatni. Minden egyes településnek készítünk egy image filmet, amelyet ingyen megkapnak és fognak tudni használni. De ugyanilyen fontos számunkra a találkozások lehetőségének a biztosítása. Az első megyei identitás pályázatban két, egymástól távoli település oda-vissza elutazott egymáshoz, és nagy öröm számomra, hogy a falunapokon látom: meghívják azt a települést is, akivel ezt a partnerségek kialakítottuk – mondta, majd Knézy Jenőt idézve kívánt „Jó napot, jó szurkolást!

Igó István, a házigazdák polgármestere jó érzését és örömét fejezte ki, hogy együtt látni a megyei vezetőket és a járási csapatok képviseletében megjelenteket. A megyei pályázatnak köszönhető, hogy mi lehetünk a házigazdák, és úgy vélem, hogy méltó a környezet, hiszen évek óta dolgozunk azon, hogy ez a szabadidő központ folyamatosan fejlődjön, szépüljön, és a sportegyesület is mindent megtesz a pályázatok révén a fejlesztésért. Az, hogy ma itt vetélkedhetünk, hab a tortán, hiszen sokkal közelebb hozza egymáshoz a települések lakóit, és barátságok szövődhetnek – fogalmazott.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő valamennyi település kapcsán idézett emléket, gondolatot, Vértessomlót választókerülete egyik legszebb, meseszép településeként jellemezte. Én már az előző polgármester urat, Hartdégen Józsefet is mindig azzal cinkeltem, hogy ha majd egyszer valamikor nyugdíjas leszek, akkor nekem itt valahol a falu szélén jó lenne egy telek, mert itt csend van, békesség van, jókedvűek az emberek, itt mindig történik valami, és gyakorlatilag ide is hazajövök, úgyhogy köszönöm szépen, hogy Vértessomlón is itthon lehetek – hangzott el az országgyűlési képviselőtől.

A megnyitót követték a mókás sportos feladatok, mint például a piramisépítés, teregetés, seprűhajítás, „falu bikája”. A házigazdák végig kiegyenlített teljesítményt nyújtottak, szívüket-lelküket beleadva teljesítették a feladatokat, amelyek minden csapatot alaposan kitikkasztottak, hiszen majdnem három órán keresztül tartott a verseny, mígnem kialakult a végső sorrend. A sportos megmérettetés első helyezését Vértesszőlős hódította el, végig fej-fej mellett haladt Vértessomló és Várgesztes, végül a házigazdák bizonyultak jobbnak, így ők vehették át a második helyezettnek járó ajándékokat.

Délelőtt a műfüves pályán is zajlottak az események, a falunap részeként rendezték meg az U-40+Kupát a Kormányhivatal, az MLSZ, a Sissy és a Vértessomló részvételével. A körmérkőzések során gólzáporos meccseknek is tanúi lehettek a szurkolók, időnként maguk a csapatok is egymást faggatva összesítették a lőtt gólokat. A legsikeresebbnek végül a Sissy bizonyult, a csapat három gólt szerzett a házigazdák, hatot a Kormányhivatal, kettőt az MLSZ ellen, míg a saját hálójukat egyszer sem sikerült megrezgetnie az ellenfélnek. A kupa második helyén az MLSZ, a harmadikon a vendéglátók végeztek.

A rendezvény részeként mutatkoztak be a járás településeinek kézművesei, délután pedig kulturális, hagyományőrző csoportjai, köztük a környei Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusa, vastapsot aratva a „Tűzoltódallal”, mellyel a Tűzoltó Olimpián remek teljesítményt elérő somlói tűzoltókat lepték meg.

A „Megye hét” keretén belül a Vértessomlói Nemzetiségi Falunap Nemzetiségi Gálaműsora nagy sikerrel alapozta meg az esti bál hangulatát, hiszen a hagyományőrzés szép példáiként léptek színpadra a Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde óvodásai, a Német Nemzetiségi Tánccsoport gyermek, junior, ifjúsági és felnőtt csoportja, a helyi Német Nemzetiségi Dalkör, a Tatabányai Bányász Fúvószenekar, a Somorer Tanzgruppe, a Gyermelyi Dalárda, végül pedig a könnyűzenét szolgáltató Haverock Zenekar.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb