A nyugdíjas székház udvara is megújult

2022. augusztus 22., hétfő 06:13

Közel hét millió forintból újult meg a vértessomlói Nyugdíjas Székház udvara, a munkálatokhoz majdnem 5 millió forint támogatást nyertek el – ahogy augusztus 20-án Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő fogalmazott, „kis kurflival” – a Magyar Falu Program forrásából. A fejlesztést az államalapítás és az új kenyér ünnepének napján adták át, s vágták át a nemzeti színű szalagot.

Az augusztus 20-ai ünnepi eseményen Igó István polgármester köszöntötte a megjelenteket, az országgyűlési képviselő mellett Visnyei László plébánost, a kivitelező Beck&Cat Kft. ügyvezetőjét, Beck Ferencet, Zukovits Jenő műszaki ellenőrt, Hartdégen József díszpolgárt, az önkormányzati és nemzetiségi képviselőket, s nem utolsó sorban Imeli János házigazdát.

A polgármester a közelmúltra visszatekintve elmondta, hogy miután – szintén pályázati támogatásokkal – az épület megújult belül, majd szigetelték, cserélték a tetőt, a nyílászárókat, felmerült az udvar rendbetételének gondolata is, amihez az országgyűlési képviselő segítségével találtak pályázati forrást.

Így készülhetett el a rendezvénysátruk méretéhez illeszkedően a 200 négyzetméteres térkő burkolat, a Rákóczi F. utcai gyalogos bejárattól járda, és „egy füst alatt” statikailag stabilizálták a szabad lejárós, törmelékkel teli pincét, vakolták a hátsó épületrészt, javították annak lábazatát. A partfalszakaszt is megerősítettük, de még tervezzük a munkálatok folytatását a kerítés hosszú távú stabilizálása érdekében. A beruházáshoz társítottuk a tavaszi fásítási programot is, aminek a keretén belül 30 fát ültettünk el a faluban, abból 10 gömbszivarfát a székház udvarán. – hangzott el a polgármestertől, aki a munkálatok valamennyi résztvevője számára köszönetét fejezte ki, a nyugdíjasoknak pedig azt kívánta, hogy érezzék magukat jól az ünnepeiken, amelyekben nem szűkölködnek.

A fejlesztésre László Atya osztott áldást, majd Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő emelte ki, hogy Vértessomlón nem csupán az általános mindennapok gazdagok a közösségi élet tekintetében, hanem a nyugdíjasok is nagyon aktívak, hiszen a hagyományok ápolása, a közös együttlétek fontosak számukra. Ez a bázisa és alapja egy közösségnek – fogalmazott, hozzátéve, hogy épp emiatt változtak a Magyar Falu Program kiírásai két éve, amikortól az önkormányzatok és egyházak mellett a falusi civil szervezetek is pályázhatnak ingatlanjaik felújítására, programjaik támogatására. A képviselő azt is hozzátette, hogy az eltelt években Vértessomlón majdnem valamennyi, a somlóiak számára a mindennapokban használatos középület kapott valamilyen megújulási lehetőséget, és ahhoz támogatást.

Az ünnephez kapcsolódóan így zárta a gondolatait: Legyen bennünk mindig az, hogy államalapítóink jövőt álmodtak ennek az országnak. Mi abban a jövőben vagyunk, amit ők még nem láttak. Nekünk az a dolgunk, hogy jövőt álmodjunk az utánunk jövő generációnak, és hogy ehhez a jövőhöz a jelenben mindent megtegyünk. Legalább annyit, vagy annak egy részét, amit Szent István és államalapítóink megtettek. Ha megtesszük, akkor még legalább ezer évig hangzik magyarul a dajka dala a bölcső felett.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb