Nagy bajban az önkormányzatok a rezsiválság miatt

2022. október 7., péntek 16:00

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amely arról rendelkezik, hogy a kormány milyen módon folytatja le a tárgyalásokat az energiaköltségek megugrása miatt bajba került önkormányzatokkal.

A magas energiaszámlák miatt nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok, több szolgáltatást, intézményt kénytelenek bezárni, mert egyszerűen nincs fedezet a költségvetésükben a nagyobb kiadásokra.

A határozat szerint a kormány minden egyes önkormányzattal egyedi egyeztetésekre készül, a drasztikus energia-áremelkedés okán megnövekedett működési költségekről. Az egyeztetéseket Balla György frissen kinevezett miniszteri biztos koordinálja. A határozat azt is kimondja, hogy az önkormányzati vezetőknek egy menedzsmenttervet kell készíteniük és benyújtaniuk a biztosnak, amelyben bemutatják, hogy milyen intézkedéseket tesz a megnövekedett működési költségek fedezetének biztosítása, illetve a kiadások csökkentése érdekében. Amennyiben az előző alpont szerinti intézkedés alapján további intézkedés szükséges, úgy a rendelkezésre álló tartalékok felhasználásának ütemezését is be kell mutatni, valamint – amennyiben az előző két alpont szerinti intézkedések nem elegendőek – úgy a vagyonértékesítés kapcsán megtenni tervezett intézkedéseket is fel kell sorolni.

A kormány egyetért azzal, hogy a miniszteri biztos vezetésével, a belügyminiszter, a pénzügyminiszter, valamint a technológiai és ipari miniszter által delegált személyek részvételével alakuljon munkacsoport a beérkező menedzsmenttervek értékelése érdekében.

Ezt követően a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kell javaslatot tennie a kormány számára a támogatásokról az egyeztetések alapján.

Kevesebb