Babaváró hitel: komoly következményei lehetnek, ha mégsem születik gyermek

2022. November 11., Friday 06:00

A kormány a kamatemelések hatására reagálva még tavasszal módosított a babaváró hitel büntetőkamatán, és egy százalékponttal enyhítette azt, azonban az akkor 5 százalék körüli referenciakamat november elejére már 10 százalék fölé emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy a decembertől soha nem látott, közel 6,5 millió forintos kamattámogatást kell visszafizetniük egy összegben a pároknak, ha az első öt évben a vállalásuk ellenére nem születik gyermekük– írja a Bank360.hu.

Azok, akik novemberben igényelnek babaváró hitelt, 9,74 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 13,66 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 16,66 százalékos ügyleti kamatot jelent az első ötéves kamatperiódusban. Decemberben viszont a már 10 százalék fölé emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek: 14,26 és 17,26 százalékra. A kamatemelések miatt a büntetés összege is nő. Ha a babaváró hitel kamatmentessé válásának fő feltételét nem teljesítik az igénylők, vagyis a futamidő első öt évében nem lesz legalább egy gyermekük, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. Azoknak, akik novemberben kötnek szerződést, már hatmillió forintnál is többet kell egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei. Akik viszont decemberben veszik fel a hitelt, már 6,5 millió forintot is megközelítő büntetéssel számolhatnak, ez az összeg a babaváró kölcsön indulásakor még csak kétmillió forint körül volt.

A kamattámogatás elvesztése esetén a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés. A jelenleg érvényes 9,74 százalékos referenciamutatóval számolva az első öt évben lényegében kamatmentesen fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 117 ezer forint közelébe is nőhet. A pontos összeg az ötéves kamatforduló elérése esetén már az akkori referenciakamattól függ.

Kevesebb