Januártól otthon lehet hagyni a jogosítványt és a forgalmit

2022. november 15., kedd 13:02

2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a jogosítványt és a forgalmi engedélyt közúti igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, írja a Telex. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28-óta hatályos módosítása gondoskodik arról, hogy az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek.

Fontos, hogy ez a könnyítés csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Vagyis, aki magyarként vezet külföldi rendszámú autót, vagy külföldiként magyar rendszámút, az továbbra is tartsa magánál az okmányokat.

A rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel. Ezzel meg tudják nézni az igazoltatott vezető személyi adatait is, illetve, hogy van-e érvényes jogosítványa az adott járműkategóriára, valamint nem tiltották-e el a vezetéstől – ezért nem kellenek majd jövőre az okmányok. Illetve, ha valakitől elvennék a jogosítványát, de épp nincs nála, a vezetési jogosultságát egyszerűen felfüggesztik az állami rendszerben. Ugyanígy, forgalmi híján a rendőr elektronikusan fogja majd kivonni a kérdéses járművet a forgalomból.

Az okmányok otthonfelejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül, melyért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

Kevesebb