Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen!

2022. november 28., hétfő 11:17

Kereken húsz évvel ezelőtt készítette M. Nagy József fafaragó művész a környéken akkoriban egyedülálló betlehemes házat, ami előtt azóta is minden évben összegyűlik Vértessomló apraja-nagyja advent első vasárnapján.

A jubileumi eseményen Igó István elmondta, hogy az elmúlt két évben sok nehézség keserítette meg a mindennapokat, gondoljunk csak a háborúra vagy az energetikai problémákra. Ez utóbbi miatt ebben az évben csak szerény karácsonyi díszkivilágítást engedhet meg magának a falu. A polgármester hangsúlyozta, hogy advent a várakozás időszaka, ami nem megy már olyan egyszerűen a mai hiperaktív ember számára. A várakozás napjainkban nehéz, hiszen várakozunk a postán, a rendelőben, a kórházi várólistákon vagy az egyetemi vizsgák előtt. A község első embere a beszéd végén Márai Sándor szavaival kérte a jelenlévőket arra, hogy a rohanó világban mégis tartsanak egy kis szünetet: „Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. Készülj föl rá testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.”

Visnyei László folytatta a polgármester gondolatait. A plébános elmondta, hogy advent ereje egy olyan várakozásra hív minket, amit sokszor nem akarunk megejteni. Amikor belépünk az áruházakba, boltokba, valamilyen karácsonyi ének szól, és mire megérkezünk a karácsony ünnepéhez, addig ezek az énekek már nem tudtak olyan örömet okozni számunkra, mert a „könyökünkön jönnek ki”. Megtalálni magunkban a csend és a karácsony örömét nehéz munka. Ehhez a munkához pedig mindannyian kellünk. Karácsony nem a feszültségek ünnepe, hanem az elcsendesülés megvilágosítója, hogy mennyire jó együtt lenni, mennyire jó együtt ünnepelni! – fogalmazott, majd megáldotta a betlehemi jászlat.

Ezután következett az ünnepi műsor, amely során a Nemzetiségi Dalkör és az általános iskola növendékei énekükkel fokozták a hangulatot, majd a Vértessomlói Színjátszók előadása következett. A fiatalok karácsonyi dalokat, illetve egy szívhez szóló apa-fia karácsonyi történetet adtak elő. A műsor végén a helyi zeneiskolások vezetője is szót kért, hogy idén először, rendhagyó módon egy közös éneklésre invitálja a jelenlévőket, majd felcsendült az Ébredj ember mély álmodból című dal, ami betöltötte az egész utcát. Az ünnepi dallamok után Igó István megköszönte a civil szervezetek és a magánszemélyek támogatását, majd teára, forralt borra és egy kis pogácsára hívta a nótás közönséget. Zárásként felhívta a figyelmet a plébánia udvarán felállított kézműves vásárra, ahol Székelyné Jezsó Martina, valamint az óvoda és az iskola gyermekeinek alkotásait lehet megtekinteni.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb