Kiadvány készült a jubileumra

2023. március 28., kedd 08:40

Idén ünnepli hivatalos fennállásának 110. évfordulóját a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a jubileumra a Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával kiadvány készült.

1 020 000 Ft-os támogatást nyert el a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap forrásából, az összegből több mint 100 oldalas kiadvány készült 120 példányban a szervezet hivatalos fennállásának 110. évfordulójára.

„Egyre szaporodnak az évfordulók és egyre több az olyan tűzoltó egylet, egyesület, amelyek történetének feldolgozása az utolsó pillanatban valósul meg. Úgy gondolom, hogy ez igaz a mi egyesületünkre is, hiszen az idő múlásával az idősebb nemzedék már nem tudja elmesélni a régi idők történéseit és emellett rengeteg tárgyi emlék elveszik… Kötelességemnek érzem, hogy a múltunk, elődeink munkássága előtti tiszteletből eme kiadvánnyal is megemlékezzünk a vértessomlói önkéntes tűzoltókról. Próbáltuk összegyűjteni egyesületünk minden jeles múltbéli eseményét…” – olvasható Schäffer László elnök előszavában, majd a folytatásban gyakran jelennek meg az úgynevezett Egységkönyv bejegyzései, melynek lapjait 1958. január 1-én nyitotta meg Koller Ferenc, egykori tűzoltóparancsnok, s vezette aprólékos gondossággal egészen 1998 júniusáig.

1958. 09. 15.: Dicséretre méltó és példás magatartásról, fáradtságot nem kímélve a helyi lakosság meggyőzödhetett jól kiképzett kettő nő tűzoltó, Krüpl Borbála és Richter Borbáláról, akik úgy a kocsifecskendőn, úgy 400 motorfecskendő gyors és kitűnő szerelést végeztek. A tüzet gyermekjáték okozta. Figyelemre méltó, hogy ugyanezen a portán 1945 óta a harmadik eset volt. Az egykori tűzoltóparancsnok feljegyzéseit a szerkesztő szöveghűen idézi, a citátumok és a korabeli tudósítások, fotók izgalmas időutazásra invitálják az olvasót, aki az egyesület tűzvédelmi, műszaki mentési feladatellátásának változásait, a modernizálódást, és egyáltalán nem utolsó sorban az országszerte egyedülálló versenyeredményeket is nyomon követheti sok-sok felejthetetlen fotóval.

Az egyesület a jubileumi ünnepségén mutatja be az érdeklődők számára a kiadványt.

Támogató

Kevesebb