„Nem a szám, és a mögötte lévő nullák értéke a fontos…”

2023. április 26., szerda 11:49

Egy sikeres Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatnak köszönhetően 63.5 millió forintból újult meg a vértessomlói Művelődési Ház. Az április 25-ei ünnepélyes megnyitón – többek között – Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, és Hartdégen József egykori polgármester, díszpolgár is részt vett.

Az épületben működött valamikor a falu első iskolája, a település moziterme és a könyvtár is, 1987-ben alakították át és kapta meg a jelenlegi funkcióját, és már igencsak „ráfért” a felújítás az egyébként „fullon lévő” művelődési házra – hangzott el Igó István polgármestertől. A projekt részleteiről elmondta, hogy mivel a tetőn nem nyílt rá lehetőség, az udvaron valósult meg egy 16 kW-os napelem-rendszer, azon keresztül kapja az energiát a hőszivattyús rendszer. Az épület immáron teljesen akadálymentesített, valamennyi nyílászárót és a teljes villamos rendszert cserélték, a felső szinten lebontották a tetőhatároló elemeket és habszigeteléssel látták el, így már az emelet is ugyanazokkal a szigetelési jellemzőkkel rendelkezik, mint a földszint, lényegesen költségtakarékosabbá vált az üzemeltetés.

A polgármester egy másik sikeres pályázatról is szólt, miután 20 millió forintot nyertek el a Belügyminisztériumtól. Az összeget 8 milliós önerővel egészítették ki, a faluközpontban három, még hiányzó járdaszakaszt újítottak fel, a munkálatok az Ady, Petőfi és a Tulipán utcákat érintették.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke a tervezés komplexitását emelte ki: a nyílászárók cseréjével párhuzamos fűtéskorszerűsítést, amihez megtermelik a szükséges villamos energiát, a villamoshálózat megújulását, amelyek eredményeként kijelenthető, hogy befejeződött a ház modernizálása. Az elnök azért is örömét fejezte ki, hogy a vármegyei önkormányzat részese lehetett a falu eddigi fejlesztéseinek, ami számos megújulást tartalmazott. Mint ismertette, TOP-os forrásból valósult meg az új bölcsőde 113 millió forintból, a polgármesteri hivatal, általános iskola, óvoda, nyugdíjas székház energetikai korszerűsítése több mint 90 millióból és 240 milliós támogatással készült el Környével konzorciumban a kerékpárút. Popovics György egy jelenleg futó, a csapadékvíz elvezetés fejlesztésére benyújtott, majdnem 107 milliós pályázat kapcsán azt ígérte, hogy igyekszik sürgetni.

A polgármester úr azt mondta, hogy „ráfért” már az épületre, én pedig azt mondom, hogy „megígértük, megcsináltuk”. Mert Somlón nem is tudok más tenni – nézett mosolyogva Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő Hartdégen Józsefre és Igó Istvánra. Ő is felidézte az eltelt esztendők fejlesztéseit, pályázati sikereit. Ha minden ideérkező forrást összeszámolok az elmúlt 10 évre, akkor egymilliárd forintnyi gazdagította a falu életét, működését, nem szólva a civil szervezetekről, tűzoltókról, egyházról, mert ha még az egyházat is hozzáadom, akkor ez veri a 2 milliárdot, és tegyük hozzá a somlóiak régi álmát, a közút fejlesztését, ami végigvezet a falun a csapadékvíz-elvetéssel együtt, akkor ez már lehet, hogy 3 milliárd. De nem a szám, és a mögötte lévő nullák értéke a fontos, hanem, hogy hogyan hasznosul az itt élők életében. És itt minden nagy értékű megvalósult beruházás és a hozzájuk illesztett kisebbek az itt élők mindennapjait szolgálják, az itteniek életét könnyíti, javítja az életminőségüket – fogalmazott az országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy mindehhez szükségesek a falu hosszú évekkel ezelőtt kitűzött és frissített stratégiai célkitűzései.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb