1 km/órás túllépésnél is jöhet a büntetés

2023. május 9., kedd 10:25

Szigorodott az autósok bírságolása. Május elsejétől megszűnt a toleranciahatár, szigorították a sebességhatárok átlépését, így a rendőrség már 1 km/órás gyorshajtásért is bírságot szabhat ki. Egy, a Hír Tv-nek nyilatkozó ügyvéd szerint a régebbi gyártmányú autók tulajdonosainak érdemes jobban figyelni, mert az órák nem feltétlenül olyan pontosak, mint a hatósági mérőeszközök.

A hibahatár beleszámolása megszűnt. Janklovics Ádám ügyvéd rámutatott: a régi autók órája nem annyira pontos, mint a hatósági mérőeszköz, így nekik érdemesebb jobban odafigyelni. A traffipaxoknál a türelmi hibahatár 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, felette 3 százalékos eltérés. Májustól ez már nincs. Amit mutat a traffipax, azt veszik alapul a rendőrök.

Az előírt sebességhatárt átlépőt kétféleképp szankcionálják. Helyszíni bírságot kapnak a kisebb sebességhatárt átlépők, a nagyobb sebességhatárt megszegőknek 100 km/óra alatt +15 km/óra, 100 km/óra felett + 20 km/óra közigazgatási bírság jár objektív felelősség esetén. Így az üzembentartó akár 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírságra is számíthat.

Kevesebb