Megvan, mennyivel emelheti a kormány a nyugdíjat jövőre

2023. május 25., csütörtök 11:49

A kormány folyamatosan tervezi a 2024-es év költségvetését, a Költségvetési Tanács pedig már véleményezte is a dokumentumot. Szerda este az is nyilvánossá vált, hogy mit tervez a kormány a bevételekkel és a kiadásokkal. Jövőre hat százalékos nyugdíjemelést terveznek és egy prémium is felmerült a kabinet részéről – írja a Portfolio.

A kormány számításai szerint hat százalékos inflációra számíthatunk jövőre, ezért a januárban várható nyugdíjemelés összege is ekkora lehet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjat alapul véve ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami egy évvel számolva plusz 150 ezer forint.

A kormány számításai szerint a gazdasági növekedés mértéke 4,1 százalék is lehet, ha pedig teljesül az államháztartás egyenlegcélja, a nyugdíjasok prémiumot is kapnak novemberben. Az egyszeri összeg legjobb esetben 12 ezer forint lenne.

Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak, és a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők számára is meg van a forrás ahhoz, hogy igénybe vegyék a korai nyugdíjat. – olvasható a Tanács véleményében.

Kevesebb