Kettő az egyben: gyerek és családi nap

2023. május 30., kedd 06:52

Hozunk neked vizet, ha szeretnéd – csicseregte kedvesen egy szöszke kislány május 26-án a vértessomlói fürdőtó partján egy fiúnak, aki kevésbé csicsergősen két szóval válaszolt: hozzátok már! És a lányka már szaladt is a kis kannájával...

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Óvoda apróságai és az óvodapedagógusok, szülők minden bizonnyal évekig fogják emlegetni 2023. május 26-át a rengeteg szép élmény miatt. Délelőtt az óvodában gyereknapi programok várták a kicsiket az elmaradhatatlan arcfestéssel, különböző játékos, mókás feladatokkal, fagylaltozással, délután pedig következett a családi nap a fürdőtó partján, ahol Könyvesné Beutl Anita óvodavezető jóleső mosollyal nézett körbe, és jegyezte meg: nem semmi családi nap! A szülők nagyon kitettek magukért, nagyon jó dolga volt idén az óvodának!

És valóban: a felnőttek számára vaddisznógulyást készítettek, a gyerekeknek paprikás krumplit virslivel, és a tóparti sárdagonyázás mellett különböző lovas programok is várták a kicsiket, nagyokat: kocsikázás, lovaglás, sőt egy igazi patkolást is végignézhettek. A nagyjából 50 perces munkálat alatt a patkolókovács igyekezett minden felmerülő kérdésre válaszolni, hogy mikor, mit, miért és hogyan csinál. Nem a lábat igazítjuk a patkóhoz, hanem a patkót a lábhoz – summázott egy férfi, amivel el is nyerte Bors Péter dicséretét. Egy apuka pedig így fordította gyereknyelvre az elhangzottakat a „miért csinálja ezt?” kérdésre: mert neki ez a cipője. De miért kell új cipő a lónak? Mert elhasználta...

A legtöbb kisgyerek amiatt aggódott, hogy fájhat a lónak, de a patkolókovács mindenkit megnyugtatott, hogy egyáltalán nem fájdalmas, tekinthető egyfajta pedikűrnek is, a patkóra pedig épp a pata védelmében van szükség, hiszen a kövezett, aszfaltozott, lebetonozott utakon elkopna.

Apa, ma csak Te nézheted a TV-t, ma nem kell hallgatnod Halász Judit CD-t. Nem kell nyakban vinned, s lefekszem majd csendben, legyen ma szép napod, én ezt adom, rendben? – szólt a gyerekek Apák napi köszöntője a délután során, s a fergeteges, élmény dús nap zárásaként minden bizonnyal valóban valamennyien jóleső fáradtsággal dőltek az ágyba.

Könyvesné Beutl Anita óvodavezető és a kollektíva ezúton fejezi ki köszönetét a szülőknek a családi nap szervezéséhez és lebonyolításához nyújtott segítségért, kiemelten Bors Péter, Cseresznye-Daróczi Nikolett és Králl Zsolt számára.

Az esemény képeit a Galériában tekinthetik meg.

Kevesebb