Újabb adót kaptak egyes megtakarítások

2023. június 1., csütörtök 12:09

Szerda késő este jelent több fontos rendelet a Magyar Közlönyben: a plusz lakossági teher mellett változik a befektetési alapok szabályozása is.

A meglévő 15 százalékos kamatadón túl 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is kötelező lesz fizetni július 1-jétől, az azután keletkező kamatok, továbbá az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után - derült ki egy, a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent szabályozásból.

A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról címet viseli. A benne foglaltak alapján minden természetes személyt szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben szereplő kamatjövedelmének – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után.

A hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.

A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik.

A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik. A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.

Vonatkozik a szabályozás a hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára, illetve a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagja esetében az ott említett kamatjövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.

A szabályozás nem vonatkozik az állampapírokra, illetve a fent említett módon az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre.

Fontos tudni, hogy az érintett megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után megmarad a 15 százalékos személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség is, így összességében 28 százalékos elvonással kell majd számolni.

A rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

Kevesebb