Családi pótlék: erre figyeljenek az érettségizett diákok szülei!

2023. június 6., kedd 11:52

Akinek a gyermeke ebben a tanévben fejezi be a középiskolát, már nem jogosult családi pótlékra és családi adókedvezményre sem. Ráadásul aki a jogosultság megszűnését nem jelzi a munkáltatójánál, azt még 12 százalékos különbözeti bírsággal is sújthatják.

Júliustól hatalmas változás jön több tízezer család életében. Több mint hetvenezer gyermek után a szülők már nem jogosultak családi pótlékra és családi adókedvezményre sem. Ez pedig akár több tízezer forinttal is csökkenheti a családi kasszát.

A Magyar Államkincstár a most érettségiző gyermek után júliusban már nem fog családi pótlékot utalni. A szülőknek a családi pótlékot csak a tanév végéig vagyis június végéig folyósítják. Idén az Oktatási Hivatal adatai szerint 74 ezer végzős középiskolás érettségizett nem előrehozottan.

A jogszabály szerint családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára 16 éves korig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

A családi pótlék összege változó, attól függ hány gyermeket nevelnek a családban és attól is, hogy egyedül neveli-e a szülő a gyermekét vagy sem. A legalacsonyabb összeg 12 200 forint, a legmagasabb összeg pedig tartósan beteg gyermek esetén 25 900 forintot jelent. A statisztikai hivatal adatai szerint a családi pótlék átlagos összege tavaly 23 700 forint körül alakult.

Annak a szülőnek, akinek most érettségizett a gyermeke egy módosított nyilatkozatot kell leadnia, amiben a változás dátumaként 2023. július 1-ét kell feltüntetni – válaszolták a Napi.hu-nak az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adószakértői.

Ebben meg kell jelölni, hogy az érintett gyermek után már nem jogosult a kedvezményre, és ez a nyomtatványt a július havi számfejtés előtt el kell juttatnia a munkáltatónak.

Az RSM adószakértője szerint a most érettségiző gyermekek szülei 2023 júniusában jogosultak utoljára családi adókedvezményre.

A szakértők kiemelték: ha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe, így az év során adóhiánya keletkezik, amit az éves adóbevallás során rendezni kell.

A kedvezmény jogalap nélküli igénybevételének összegére még 12 százalék különbözeti bírságot is megállapítanak, amit meg kell majd fizetni az éves személyi jövedelemadó bevallásban. Akkor nem kell különbözeti bírságot fizetni, ha ez az összeg nem haladja meg a 10 ezer forintot, de javítani kell majd a bevallásban, hogy nem volt jogosult a kedvezményre, illetve a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény összegét vissza kell fizetnie.

Kevesebb