Már a földről is irtani kell a szúnyogokat

2023. June 13., Tuesday 10:14

Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál, a fővárosban, a Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros és Szekszárd környékén. Szükség van szúnyoggyérítésre az Ipoly és a Dráva mentén, továbbá Szolnokon és a környező területeken.

Az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző az ország nagy részén, és sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék pedig kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának.

A vízzel telített árkokban, az alacsonyabb fekvésű területeken, a kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák. Ezért az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket.

Ugyanakkor a kifejlett szúnyogokat is irtja a katasztrófavédelem. Ezt a települések lakott területein, jellemzően az esti és éjszakai órákban végzik.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentéséért azzal, ha a ház körüli vízzel teli hordókat, edényeket rendszeresen kiüríti.

Kevesebb