120 éves az óvoda

2023. június 17., szombat 13:48

120 éves lett a Vértessomlói Német Nemzetiségi Óvoda, ahol a jubileum alkalmából különleges ballagást szerveztek június 16-án. Kora délután az intézmény előtt Könyvesné Beutl Anita köszöntötte a megjelenteket. Az óvoda vezetője elmondta, hogy a mögötte látható épület 1903-ban Községi Óvoda néven nyitotta meg kapuit, ahol először egy csoportot szerveztek egy dajkával és egy óvónővel.

Anita mesélt az óvoda 120 éves múltjáról, amiben segítségül hívta Pfiszterer Zsuzsanna Vértessomló című könyvét is. Hozzátette, hogy az elmúlt években rengeteget változott az intézmény, ahol nem csak a német nyelv ápolása, de a pozitív szemlélet, a nagyfokú elhivatottság és a szeretet is kezdetektől fogva állandó. Az elmúlt évtizedekben közel 30 óvónő és 30 dajka, valamint 4 konyhai alkalmazott segítette a gyermekek nevelését, tanítását. Az elődök munkája, iránymutatása példaértékű, és ezt a hagyományt a modern oktatási módszerek mellett is tovább kell vinni – fogalmazott. Az óvodavezető végül elmondta, hogy a legfontosabb küldetésüknek azt tartják, hogy olyan világot teremtsenek a gyermekek számára, amelyben jó gyereknek és felnőttnek lenni.

A visszatekintés után Igó István vette át a szót, aki először saját óvodai emlékeit idézte fel. A polgármester elmondta, hogy az óvónők és a dadusok második szülők, illetve anyukák a gyermekek életében, akik felé szeretettel és bizalommal fordulnak. Az itt töltött évek alatt rengeteg új információval, impulzussal kell megbirkózniuk, ami formálja a jellemüket, és a nevelők segítségével ezáltal felkészülnek nemcsak az iskolás évekre, de az életre is. Igó István hozzátette, hogy Vértessomlón nagyon fontos, hogy a helyiek ápolják a hagyományokat, és ezek tovább öröklődhessenek. Ebben nagyon sokat segítenek a helyi óvoda és iskola pedagógusai, akik képzettsége kimagasló. A polgármester ekkor megragadta az alkalmat, és gratulált Könyvesné Beutl Anitának, aki épp a napokban szerezte meg kiváló eredménnyel az intézményvezetői minősítést, és megemlítette Richter Tamást, a Vértessomlói Községi Sportkör elnökét is, aki szintén a héten vehette át az év sportvezetője címet Komárom-Esztergom vármegyében.

Az ünnepi szavak után következtek a nagycsoportosok, akik kedves műsort adtak a megjelenteknek. A megérdemelt taps után a program az óvoda udvarán folytatódott, ahol az intézmény vezetője leleplezte az Életfát, amit a jubileum alkalmából az Eck Fa ajánlott fel számukra. Ezt követően az épület falain belül mindenki megcsodálhatta az Óvodánk múltja és jelene című kiállítást, ahol a vendégek vidám hangulatban nosztalgiáztak a régi fényképek és tárgyak között.

Miután már mindent megnéztek, a meghívott vendég a Kultúrházban folytatták az emlékezést, ahol mindenki Életfa medált kapott ajándékba. A jó hangulatú napot jubileumi bál zárta, ahol a Szomori Fiúk szolgáltatták a talpalávalót. A zenészek a fellépési díjuk egy részének elengedésével támogatták az eseményt, a tombola főnyereményét, egy hétvégi pihenést az osztrák Hotel Neuwirt-ben, pedig Kaszap-Nagy Rita ajánlotta fel.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb