Milyen megtakarításra kell extra adót fizetni?

2023. június 22., csütörtök 10:05

Július 1-jétől a jelenlegi 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a betéti kamatok és az újonnan vásárolt értékpapírokból keletkező kamatjövedelmek után, vagyis a teher 28 százalékra nő.

Azonban nem minden megtakarítást sújt az új adó, és lehetőség van ennek elkerülésére is. az Én pénzem.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Május 31-én éjjel jelent meg az a kormányrendelet, amely – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg – a jelenlegi 15 százalékos személyi jövedelemadó (kamatadó) mellett 2023. július 1-től 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is kivet a július 1. után keletkező betéti kamatok és az újonnan vásárolt értékpapírokból keletkező kamatjövedelmek után.

Mire kell fizetni a szochot? Ezekre nem kell fizetni szocho-t július 1. után sem:

Fontos tudni, hogy a már meglévő megtakarításokra, azaz a június 30-ig lekötött betétekre, és az addig megvásárolt értékpapírokra nem kell megfizetni a szochot. Ezért érdemes július 1. előtt elindítani a lekötéseket vagy megvásárolni a tervezett értékpapírokat. Ha viszont a betétlekötés lejár, és 3 vagy 6 hónap múlva újat indítanánk, a júliustól hatályos szabály szerint már szocho-t kell fizetni a kamatjövedelem után. Befektetési jegyeket is még július 1. előtt érdemes venni (ingatlanalapokét utána is lehet), ha nem akarunk szocho-t fizetni. És megtakarítási biztosításokat (unit linked) is július 1. előtt érdemes kötni.

A kormányrendelet a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején érvényes.

Kevesebb