60 százalékkal drágul a diákhitel

2023. június 30., péntek 10:49

Mintegy 100 ezer ügyfelet érint, hogy július 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata az eddigi 4,99 százalékról 7,99 százalékra nő. A Képzési Hitel és az önköltséges képzés díját fedező Diákhitel2 továbbra is kamatmentes marad.

Hatvan százalékkal megemelkedik a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata július 1-jétől. Az eddigi 4,99 százalékról ugyanis 7,99 százalékra nő a kamat – jelent meg a múlt héten a kormányrendelet. Ez a kamat december 31-ig él, az ezt követően fizetendő kamatot majd újabb kormányrendeletben teszik közé.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatának 14 százalékra kellene emelkednie, de a kormány erre kamattámogatást fizet, ezért a jelenlegi és a végzett hallgatóknak csak a 7,99 százalékot kell megfizetnie.

A Képzési Hitel és az önköltséges képzés díját fedező Diákhitel2 továbbra is kamatmentes marad. Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre.

Kevesebb